Provincie Overijssel

Wie is de beste jonge debater van Overijssel?

26 oktober 2011

Provincie Overijssel organiseert Overijssel Debat Award

Wie wordt de beste jonge debater van Overijssel? Donderdag 27 oktober weten we het! Dan vindt voor de tweede keer de Overijssel Debat Award plaats in het provinciehuis in Zwolle. De provincie Overijssel organiseert deze debatwedstrijd samen met de Jongerenraad Overijssel en het Pius X College uit Almelo.
Met de wedstrijd wil de provincie Overijssel jongeren betrekken bij de democratie, door ze te laten debatteren over Overijsselse stellingen. De eerste Overijssel Debat Award vorig jaar was een groot succes.

Negen deelnemende scholen

Aan deze tweede editie van de Overijssel Debat Award doen in totaal negen scholen mee (welke dit zijn staat op www.jongoverijssel.nl). In totaal gaan twaalf leerlingen de strijd met elkaar aan. Voorafgaand hebben de leerlingen twee workshops gevolgd over debatteren en presenteren. Aan het einde van de eerste training werden de twee beste leerlingen per school geselecteerd voor de volgende ronde. Tijdens de tweede training moesten de leerlingen een debat voeren tegenover een jury. De jury selecteerde hierna de twaalf beste leerlingen. Deze twaalf leerlingen gaan met elkaar in debat over Overijsselse onderwerpen. De winnaar mag zich dan een jaar lang `beste jonge debater van Overijssel' noemen.

Driekoppige jury

Tijdens de Overijssel Debat Award worden de leerlingen beoordeeld door een jury. In de jury zitten Statenlid Wim Dalhuisen, Dirk van Dorsselaer van het Nederlands Debat Instituut en Dinand Drankier van de Jongerenraad Overijssel. De presentatie ligt in handen van Martin Brand, presentator, coach en zanger en de debatleiding wordt gedaan door Nico van de Woude, docent Nederlands en debatcoördinator van het Pius X College.

Zevenduizend ontmoetingen

De provincie Overijssel besteedt sinds 2008 via het project Jong Overijssel doet mee! extra aandacht aan jongeren tussen de 15 en 21 jaar met de bedoeling hen méér te betrekken bij de democratie. Met het project heeft de provincie Overijssel inmiddels bijna 7.000 jongeren persoonlijk ontmoet op scholen of het provinciehuis. Naast gastcolleges, lespakketten en Statenspelen, waarbij jongeren een Statenvergadering verkort naspelen, organiseert de provincie sinds vorig jaar ook de Overijssel Debat Award. Omdat het Pius X College al veel ervaring heeft met het organiseren en begeleiden van debatten, hebben de provincie en het Pius X College de handen ineen geslagen.

Meer info

Meer informatie over Jong Overijssel doet mee! staat op www.jongoverijssel.nl.
Meer informatie over het Pius X College staat op www.piusx.nl.

Jongerenraad

De Jongerenraad Overijssel bestaat uit ongeveer 25 jongeren uit heel Overijssel. Zij geven gevraagd en ongevraagd advies aan Provinciale Staten over zaken die jongeren uit de provincie belangrijk vinden. Meer informatie staat op www.jrov.nl.