KLM

KLM en WNF maken zich samen sterk voor duurzamere luchtvaart

KLM en het Wereld Natuur Fonds (WNF) zetten hun samenwerking voor een duurzamere luchtvaartsector voort. Zij hebben de ambitie uitgesproken om binnen vier jaar een internationale markt te ontwikkelen voor duurzame biokerosine. KLM geeft daar een impuls aan met het streven om haar totale vloot in 2015 op gemiddeld 1 procent duurzame biobrandstof te laten vliegen. Dit hebben KLM en WNF vandaag afgesproken bij de ondertekening van het nieuwe samenwerkingscontract. KLM en WNF werken sinds 2007 nauw samen.

Amstelveen/Schiphol | 27 October 2011

Duurzame biobrandstoffen

Het gebruik van biokerosine is noodzakelijk voor het verduurzamen van de luchtvaart. Een ander belangrijke bijdrage kan geleverd worden door brandstof efficiëntie van de maatschappijen. KLM werkt al sinds 2007 aan de technische ontwikkeling van biokerosine. Daartoe heeft KLM samen met North Sea Group en Spring Associates in 2009 SkyNRG opgericht. Gezamenlijk werken deze partijen actief aan het ontwikkelen van een duurzame productieketen van biobrandstoffen voor de luchtvaart. Daarbij staan zij open voor verschillende grondstoffen voor het eindproduct mits ze voldoen aan diverse duurzaamheidscriteria waaronder substantiële vermindering van CO2 uitstoot, minimale negatieve impact op biodiversiteit en voedselvoorziening. Om ook in de toekomst de juiste keuzes te kunnen maken wordt SkyNRG geadviseerd door een onafhankelijke Sustainability Board. Hierin zitten het Wereld Natuur Fonds, Solidaridad en het Copernicus Instituut van de Universiteit van Utrecht.

Samenwerking KLM en WNF

De nieuwe samenwerking met WNF moet leiden tot een internationale doorbraak van verantwoorde biobrandstoffen voor de luchtvaart. KLM en WNF willen daartoe wereldwijd partijen verenigen die de markt van de grond kunnen tillen. Bovendien biedt KLM aanzienlijke financiële steun voor een aantal natuurbeschermingsprojecten die geïnitieerd zijn door WNF. In de komende periode wordt bekend gemaakt welke projecten dit zullen zijn.

CO2-aanpak

In het vernieuwde contract van KLM en WNF staan concrete en meetbare afspraken ook over CO2-aanpak op korte termijn. KLM investeert de komende vier jaar in maatregelen om internationaal koploper te blijven in CO2-effiency en brandstofbesparing. KLM streeft er naar om in 2020 20% minder CO2 per gevlogen ton kilometer uit te stoten, ten opzichte van 2009.

"Al zeven jaar op rij is KLM sector leader in de Dow Jones Sustainability Index", stelt Camiel Eurlings, managing director van KLM. "Daar hebben alle medewerkers bij KLM keihard voor geknokt. Initiatieven op diverse gebieden zijn door KLM zelf ontwikkeld: van speciale weerstand verminderende verf tot lichte trolleys en servies en van een brandstof efficiency programma tot een nieuwe wastechniek voor motoren. Ondanks het onzekere economisch klimaat blijft KLM investeren in de verduurzaming van de luchtvaartsector. KLM neemt al die jaren al een leidende rol in bij terugdringen van CO2-uitstoot in de luchtvaart en het stimuleren van innovaties op het gebied van biobrandstoffen. Wij hechten zeer aan de samenwerking met WNF op dit gebied."

"Als we de aarde willen doorgeven aan volgende generaties kunnen we niet doorgaan met het verstoken van fossiele brandstoffen", zegt Johan van de Gronden. "Broeikasgassen van kolen, olie en gas zijn de belangrijkste veroorzakers van klimaatverandering en daarmee een grote bedreiging voor de natuur en de mens. Een wereld waarin we alle energie opwekken uit hernieuwbare bronnen is de enige manier om gevaarlijke opwarming van de aarde te voorkomen. Die volledig duurzame energievoorziening is in 2050 mogelijk. KLM deelt deze visie en wil haar verantwoordelijkheid nemen."

Wereld Natuur Fonds www.wnf.nl

Dylan de Gruijl
Telefoon: 030 693 7333
Mobiel: 06 22 607 633
Email: dgruijl@wwf.nl

KLM Mediarelaties: www.klm.com
Telefoon: 020-6494545
Email: mediarelations@klm.com

Over KLM

De Koninklijke Luchtvaart Maatschappij is in 1919 opgericht en de oudste, nog onder haar oorspronkelijke naam opererende, luchtvaartmaatschappij ter wereld. In 2004 fuseerden Air France en KLM tot AIR FRANCE KLM. Zo ontstond de sterkste Europese luchtvaartgroep, gebaseerd op twee krachtige merken en hubs, Amsterdam Airport Schiphol en Parijs Charles de Gaulle. Met behoud van eigen identiteit worden drie kernactiviteiten gecoördineerd: vervoer van passagiers, vracht en vliegtuigonderhoud.

In Nederland vormt KLM de kern van de KLM Groep waar ook KLM cityhopper en transavia.com deel van uitmaken. KLM bedient 131 bestemmingen met een moderne vloot van 163 vliegtuigen en is met ruim 33.000 medewerkers wereldwijd actief. Een speler die voorop staat in de luchtvaartindustrie, met een betrouwbare operatie, die met bezieling en op een duurzame manier innoveert in klantgerichte producten.

KLM is lid van SkyTeam, de luchtvaartalliantie die een netwerk biedt van 921 bestemmingen in 168 landen op zes continenten. Het netwerk van KLM verbindt alle belangrijke economische regio's in de wereld met Nederland en is daarmee een stimulans voor de economie.