Nieuw-Vlaamse Alliantie




Europa moet historisch moment aangrijpen om Baskisch conflict op te lossen

klok 26 oktober 2011

Tijdens een persconferentie deze namiddag in Straatsburg riep de Baskische Vriendschapsgroep* in het Europees parlement de Europese instellingen op om "volledige steun te bieden voor het vredesproces in Baskenland".

N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels nam als actief lid van deze Vriendschapsgroep ook het woord. In haar tussenkomst verwees Brepoels naar de jarenlange hechte band die bestaat tussen de Nieuw-Vlaamse Alliantie (vroeger de Volksunie) en het Baskische volk.

"Twee van onze anciens, de betreurde Walter Luyten en Willy Kuijpers, reisden in de jaren '70 al naar Baskenland om er hun solidariteit te betuigen. Velen volgden later hun voorbeeld, ook ik bvb. ter gelegenheid van de ondertekening van het Gernika-akkoord", aldus Brepoels.

Ook herinnerde Brepoels aan het feit dat zij precies anderhalf jaar geleden op 29 maart 2010 de Zuid-Afrikaanse mensenrechtenadvocaat Brian Currin uitnodigde in Brussel om een internationale verklaring voor te stellen waarin de ETA opgeroepen werd tot een staakt-het-vuren en de Spaanse regering tot een gepast antwoord hierop. Nadien is een en ander in een stroomversnelling terecht gekomen.

Verschillende verklaringen van de ETA volgden elkaar op tot de ETA op 20 oktober de historische beslissing nam om definitief haar gewapende activiteiten stop te zetten. De internationale steun groeit met de dag: naast Kofi Annan, Gro Harlem Bruntland, Bertie Ahern, Gerry Adams e.a. die aanwezig waren op de internationale conferentie op 17 oktober jl. in Donostia, voegen nu ook Jimmy Carter, George Mitchell en Tony Blair zich toe aan het lijstje.

Het Ierse Europarlementslid voor Sinn Fein, Bairbre de Brun, ondersteunde ook de aanbevelingen die op 17 oktober tijdens de internationale vredesconferentie publiek werden gemaakt: "De internationale conferentie legde de verantwoordelijkheid ook in handen van de Spaanse en Franse overheden. Zij moeten de verklaring van de ETA beantwoorden. Wij dringen erop aan dat belangrijke stappen worden genomen om de verzoening te bevorderen en alle slachtoffers te erkennen. Tenslotte nodigen we alle betrokken partijen uit om een dialoog op te starten."

François Alfonsi, Corsicaans Europarlementslid voor de Europese Vrije Alliantie, deed een oproep aan de Europese instellingen: "Rekening houdend met de resolutie over het Baskische vredesproces aangenomen door het Europees parlement in oktober 2006, vragen wij het Europees Parlement, de Europese Commissie, en de Europese Raad om een actieve rol te spelen in dit proces, zoals ze eerder al succesvol deden in Noord- Ierland."


* In het Europees Parlement ijveren Europarlementsleden uit nagenoeg alle politieke fracties, verenigd in de "Baskische Vriendschapsgroep", al verschillende jaren voor EU-steun voor een vreedzame oplossing van het conflict in Baskenland. Bijlage: application/pdf icon friendship_statement_on_eta_26-10-2011_en.pdf Auteur(s): Frieda Brepoels, Europees parlementslid Contactinfo:

Secretariaat Frieda Brepoels Tel: 02/283 16 35 E-post: frieda.brepoels@europarl.europa.eu Url: www.friedabrepoels.eu