Ingezonden persbericht


Persbericht

Helft Nederlandse vakantiegangers bezuinigt bij een economische crisis op zomervakantie

Breda: 27 oktober 2011

De Nederlandse vakantieganger bezuinigt tijdens een economische crisis op de zomervakantie, maar blijft wel op vakantie gaan. Ze gaan tijdens de huidige crisis vooral korter op vakantie. Een dempend effect op de bezuinigingen wordt mogelijk veroorzaakt door het toenemende belang van vakanties voor de gezinscohesie. Dat concluderen Fred Bronner (Universiteit van Amsterdam) en Robert de Hoog (Universiteit Twente) in het artikel 'Hoe bezuinigt de Nederlandse vakantieganger' in Vrijetijdstudies. Zij onderzochten het bezuinigingsgedrag van Nederlanders ten aanzien van hun zomervakanties in 2009 en 2010.

Een kleine 70% van alle vakantiegangers heeft nagedacht over mogelijke bezuinigingen op de zomervakantie. Alhoewel intenties en daadwerkelijk gedrag niet altijd overeenkomen heeft 53% van de respondenten daadwerkelijk op de vakantie bezuinigt. De meerderheid daarvan (58%) blijkt te bezuinigen op één of meer aspecten van de zomervakantie en hanteert een kaasschaafmethode. Korter op vakantie gaan, minder ter plekke uitgeven, vroeger of later boeken en op een ander moment op vakantie gaan zijn daarbij de meest populaire bezuinigingsmethoden. Een minderheid van de bezuinigers (42%) volgt een snoeimesstrategie en gaat helemaal niet op zomervakantie. Vakantiegangers die vanwege de bezuinigingen een andere bestemming kiezen, blijven relatief dichter bij Nederland. Hier zien de onderzoekers het 'staycation' verschijnsel optreden. Dat wil zeggen dat men dichterbij op vakantie gaat dan gepland. De onderzoekers adviseren de reiswereld meer keuzemogelijkheden in de aangeboden vakantiereizen op te nemen zodat de vakantieganger in staat is zijn middelen (tijd en geld) zo efficiënt mogelijk te besteden. Samenvattend concluderen de onderzoekers dat in een crisisgevoelige situatie de Nederlandse vakantieganger bezig is met bezuinigen, maar niet zover wil gaan dat men de vakantie opgeeft en daarom kiest voor aanpassingen op aspecten van een vakantie. Een mogelijk dempend effect op de bezuinigingen gaat uit van het toenemend belang van vakanties voor de gezinscohesie.

Over Vrijetijdstudies
Vrijetijdstudies is het enige wetenschappelijke tijdschrift gericht op de Nederlandse situatie van de vrijetijdssector. Het tijdschrift verschijnt viermaal per jaargang en is een uitgave van de Stichting Vrijetijdstudies in samenwerking met Vrijetijdsnetwerk. Vrijetijdstudies wordt uitgegeven door NRIT Media. Een gratis proefexemplaar is bij het secretariaat (secretariaat@vrijetijdsnetwerk.nl) aan te vragen.

Voor de redactie
----------------------
Voor een toelichting is een van de auteurs, Robert de Hoog, beschikbaar via 020-6413997 of R.deHoog@utwente.nl.

Voor meer informatie over Vrijetijdstudies kunt u ook contact opnemen met de uitgever: Ton Vermeulen - t.vermeulen@nritonderzoek.nl
NRIT Media - Paardeweide 3 - 4824 EH BREDA - 076 - 542 06 00 - www.nritmedia.nl


---- --