KRO

KRO De Rekenkamer: Wat kost zomertijd? Afl. 7

Uitzenddatum: 28/10/2011

Het enige programma dat telt

In aflevering 7 van KRO De Rekenkamer (28 oktober, 20.25 uur, Nederland 3) staat, vlak voor de overgang naar de `wintertijd', de vraag centraal wat de kosten zijn van de zomertijd. In 1977 is de zomertijd ingevoerd in Nederland. Iedereen denkt dat dit is gebeurd om energie te besparen. De Rekenkamer vraagt zich af of er inderdaad energie (en dus geld) bespaard wordt dankzij dit hele systeem. Rekenmeester Stefan Stasse ontvangt in de Rekenkamer een chronobioloog die uit onderzoek weet dat de jaarlijkse tijdsverandering ruim 30 miljoen euro kost in verloren werkuren van versufte werknemers. Daarnaast blijkt ook de hoeveelheid hartaanvallen substantieel toe te nemen dankzij de tijdsverandering. In de afgelopen 34 jaar heeft dat geresulteerd in 340 extra doden. Stasse verzamelt alle informatie die hij krijgt aangereikt van Sofie van den Enk, Ajouad El Miloudi en Sander de Kramer.

Sofie van den Enk duikt in de archieven van de Tweede Kamer en ontdekt dat de energiebesparing helemaal niet de primaire reden was voor de invoering van de zomertijd. De ware reden was dat het de recreatieve sector zou moeten stimuleren.

Ajouad El Miloudi onderzoekt hoe het de boeren vergaat die bij de invoering van de zomertijd een uur mislopen en dus koeien hebben die minder melk leveren.

Sander de Kramer gaat op de nacht waarop de zomertijd ingaat de straat op en ontmoet veel verwarde mensen die niet meer weten hoe laat het is. Tegelijkertijd onderzoekt hij hoeveel last de horeca heeft van dat verloren uur.

KRO De Rekenkamer, vrijdag 28 oktober, 20.25 uur, Nederland 3