Gemeente Tiel


Boekpresentatie Zwarte Kerst

In vervolg op het boek Bittere Tranen; Jodenvervolging in Tiel en omgeving van de Tielse schrijver Tjeerd Vrij, verschijnt deze maand het boek Zwarte kerst; over een fusillade. De gemeente Tiel en het Regionaal Archief Rivierenland willen deze verschijning niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Daarom wordt het boek in een speciale bijeenkomst op vrijdag 28 oktober 2011 gepresenteerd. Loco-burgemeester Verspuij zal vervolgens de eerste exemplaren aanbieden aan vier nabestaanden.

Onderzoek gebeurtenissen

Dit boek verhaalt over een dramatische gebeurtenis in de dag voor kerst 1944, toen vijf Tielse mannen door de bezetter werden gefusilleerd. Afgelopen mei stelde Omroep MAX in de documentaire Oorlogsgeheimen namens een nabestaande de vraag: "Waarom was mijn vader één van de vijf?" Via het Regionaal Archief Rivierenland werden diverse mensen, waaronder Tjeerd Vrij, benaderd om mee te helpen bij het vinden van het antwoord. Het onderzoek dat volgde, gaf zoveel nieuwe informatie over deze donkere dagen uit de geschiedenis van Tiel, dat de reconstructie van wat precies gebeurde, nu in een boek is vastgelegd.

Impact

Op basis van archiefmateriaal en vele interviews wordt in het boek opnieuw een aangrijpende episode in de Tielse oorlogsjaren belicht. Het betrof namelijk een oorlogsmisdaad, die een enorme impact had, ook nog jaren na de bevrijding. Niet alleen op de nabestaanden, maar ook op het aanzien van het lokale verzet.

De bijeenkomst vindt plaats in de raadszaal (ingang: Ambtmanstraat 13) van 19.30 uur tot 20.30 uur. De zaal is om 19.00 uur open.