VU Medisch Centrum

Amsterdam, 27 oktober 2011

2011/072/JS

Tien oncologische ingrepen in VU medisch centrum live te volgen

'Alsof je zélf op de operatiekamer staat'

Vrijdag 28 oktober 2011 zet VU medisch centrum de deuren van zijn operatiekamers wijd open. Morgen vindt er een groot evenement plaats: het publiek is via een live-verbinding getuige van tien oncologische (kijk)operaties. Alle ingrepen zijn bovendien op internet te volgen via live-stream en iedereen kan zijn vragen via twitter stellen aan medische experts van VUmc. De te volgen operaties : o.a. een behandeling van een hersentumor bij een wakkere patiënt, de verwijdering van een prostaat en een baarmoeder met de operatierobot en de behandeling van een darmtumor.

'Alsof je zelf op de operatiekamer staat', aldus een enthousiaste toeschouwer die vorig jaar aanwezig was.

Bezoekers aan deze dag kunnen ook zelf een operatie 'uitvoeren'. Er staat een echte operatiekamer voor de bezoekers klaar met kijkoperatie-instrumenten en een namaakpatiënt. Artsen en studenten geneeskunde zorgen voor de begeleiding. Chirurgische experts van VUmc laten de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van beeldgestuurde chirurgie en robotchirurgie zien. Ruim 1.700 bezoekers, waaronder veel scholieren en studenten geneeskunde hebben zich al aangemeld voor dit unieke en spannende evenement. De operaties zijn live te volgen via www.vumc.nl/kijkoperaties. Via twitter kan de kijker vragen stellen aan de chirurgen van VUmc, gebruik daarbij #vumc

'Kijken naar kijkoperaties' werd vorig jaar bezocht door 1100 bezoekers, de website waarop de live stream te zien was werd 7000 maal bezocht en in de middag was VUmc leading topic op Twitter (twitter liep naast de live stream waardoor een interactieve sessie ontstond). Specialisten op de OK en in de zaal gaven uitleg en antwoord op vragen uit het publiek. Met name jonge mensen die een carrière in de gezondheidszorg ambiëren, toonden belangstelling voor deze open dag.

VU medisch centrum neemt met dit evenement deel aan Oktober Kennismaand, het grootste landelijke festival over wetenschap en technologie. Het doel van de maand is om een breed publiek te laten zien hoe fascinerend wetenschap en technologie zijn.

Noot voor de redactie:

Voor meer informatie en aanmelding kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van VU medisch centrum, Jan Spee (020) 444 3444, fax (020) 444 3450. Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op www.VUmc.nl/voorjournalisten .

Achtergrondinformatie (