ProRail

Persbericht

27-10-2011

Leerling Fioretticollege winnaar ontwerpwedstrijd ProRail

Iris Hartevelt, leerlinge uit klas 3 van het Fioretticollege in Lisse, is winnaar geworden van de ProRail ontwerpwedstrijd voor scholieren. Iris ontwierp het winnende zadelhoesje waarmee ze andere scholieren op een creatieve manier waarschuwt voor de gevaren bij overwegen. Vandaag kreeg zij uit handen van een BOA (buitengewoon opsporingsambtenaar) van ProRail het eerste zadelhoesje uitgereikt.

In april kreeg de klas van Iris de PazzUp-les van ProRail, waarin met leerlingen wordt gepraat over de risico's van onveilig gedrag op en rond overwegen. Na de voorlichtingsles werd leerlingen gevraagd om op een zadelhoesje een waarschuwing te maken voor andere jongeren. Iris gebruikte in haar ontwerp precies de elementen die risico's opleveren voor scholieren, zoals het dragen van een MP3-speler. Hierdoor letten leerlingen niet op de alarmsignalen van de overweg. Doordat zij dit ook nog eens op een hele creatieve manier deed, werd zij door de jury als prijswinnares onder de meisjes uitgeroepen. Een leerling van een school in Zeist is winnaar onder de jongens geworden. De prijs, een Blackberry, was haar al eerder toegestuurd.

Wil je blijven leven, wacht dan even!

Techniek om overwegen te beveiligen is essentieel. Veilig gedrag van weggebruikers is minstens zo belangrijk. ProRail vraagt continu aandacht voor veilig gedrag bij overwegen. In 2010 ontwikkelde ProRail een nieuw verkeersbord voor overwegen, met de tekst `Wil je blijven leven, wacht dan even!'. Buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA's) handhaven en via educatie en communicatie richt ProRail zich op gedragsbeïnvloeding bij overwegen. Voor het basis- en voortgezet onderwijs heeft ProRail lespakketten ontwikkeld en geeft de spoorbeheerder gastlessen op scholen.

[s?pers.persberichten.actueel.landelijk.leerlingfioretticollegewinnaaro ntwerpwedstrijdprorail&category=Landelijk]