Interprovinciaal Overleg (IPO)




Staatssecretaris blijft bij prestatieafspraken jeugdzorg

28 oktober 2011

Veldhuijzen van Zanten bleef woensdag in het debat in de Tweede Kamer over het beleidskader jeugdzorg vasthouden aan de prestatieafspraken voor de jeugdzorg.

Het IPO had een brief aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gestuurd met de melding dat er over dat kader geen overeenstemming is bereikt. De staatssecretaris vraagt nu van de provincies dat de wachtlijsten niet langer dan 9 weken zijn, zonder mogelijkheden om de voorziene groei in de jeugdzorg te financieren.

Jeroen Dijsselbloem (PvdA) en Tofik Dibi (GroenLinks) stelden kritische vragen over de prestatieafspraken, maar daar bleef het bij. Toen aan de orde kwam waarop de Kamer de staatssecretaris zelf zou kunnen afrekenen dekte ze zich in door niet, zoals haar voorganger Rouvoet, aan de wachtlijsten haar politieke lot te verbinden. `Bij wachtlijsten spelen zoveel factoren een rol, dat je daar nooit vooraf garanties over kunt geven.'

Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven beloofde de Kamer uiterlijk in de eerste week van december een beslissing te nemen over de tarieven jeugdbescherming. Over de tarieven is het IPO nog in onderhandeling met zijn ministerie van Veiligheid en Justitie. Ook hier bestaat de kans dat er eenzijdige afspraken komen, zonder extra middelen. Teeven vindt dat de bezuiniging van 5 procent al heel lang bekend was en daarom kan doorgaan.