Plan Nederland

Plan verwelkomt 7 miljardste wereldburger in India

28 oktober 2011

7 miljoen meisjes in India `vermist'

Amsterdam, 28 oktober 2011 -Het aftellen is begonnen voor de 7 miljardste wereldburger. De VN verwacht dat die op 31 oktober geboren zal worden. Kinderrechtenorganisatie Plan zal de 7 miljardste wereldburger maandag verwelkomen in Lucknow, de hoofdstad van de dichtsbevolktste Indiase staat Uttar Pradesh. Plan gebruikt de geboorte van de 7 miljardste wereldburger om aandacht te vragen voor de honderdduizenden vrouwelijke foetussen die jaarlijks in India worden geaborteerd.

India, de opkomende economische supermacht, die naar verwachting in 2030 China voorbij zal streven als land met de grootste bevolking, 'mist' door de massale selectieve abortussen 7 miljoen meisjes. In de Indiase cultuur worden meisjes als minderwaardig gezien of als te duur, omdat de familie later de bruidsschat moet betalen.

Het verschijnsel van de zogenoemde 'gendercide' is al 15 jaar aan de gang, sinds de echo-technologie betaalbaar is geworden voor het grootste deel van de bevolking. Volgens een recente volkstelling in India is het verschil tussen het aantal geboren jongens en meisjes gestegen naar een recordhoogte.

Uttar Pradesh is de Indiase provincie met het hoogste aantal geboortes, maar ook met het hoogste aantal 'missende meisjes', waardoor de bevolkingsopbouw die steeds verder uit balans raakt. In de provincie worden slechts 899 meisjes geboren op 1000 jongens. Plan werkt in Uttar Pradesh en andere provincies aan een cultuurverandering, door de ongelijke positie van meisjes ten opzichte van jongens aan de kaak te stellen. De programma's van Plan zorgen voor meer waardering voor meisjes, zodat de geboorte van een meisje een feest wordt, in plaats van een verdrietige dag.
""

Kinderrechtenorganisatie Plan

Plan is een internationale kinderrechtenorganisatie die werkt aan het realiseren van gelijke rechten en kansen voor meisjes en het verbeteren van de levensomstandigheden van meisjes en jongens in ontwikkelingslanden. Plan werkt aan een wereld waarin meisjes dezelfde rechten en kansen krijgen als jongens, zodat alle kinderen zich volledig kunnen ontwikkelen.

Plan doet dit door het uitvoeren van projecten in 48 ontwikkelingslanden die de achterstelling van meisjes tegengaan en de levensomstandigheden en toekomstkansen van meisjes en jongens verbeteren en door wereldwijd op te komen voor kinderrechten, met de nadruk op de rechten van meisjes.
www.plannederland.nl
Contact
Plan
Postbus 75454
1070 AL Amsterdam
info@plannederland.nl
Tel. 020 549 55 20
Rek.nr: 39.35.86.766