Inspectie voor de Gezondheidszorg


Verscherpt toezicht voor Refaja Ziekenhuis Stadskanaal

Nieuwsbericht | 28-10-2011

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) stelt het operatief proces van het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal onder verscherpt toezicht. Omdat er tekortkomingen zijn geconstateerd die de patiëntveiligheid direct raken, kon de veiligheid van de patiënt in het operatieve proces onvoldoende worden gegarandeerd.

De directie en medisch stafbestuur erkennen en herkennen de bevindingen van de inspectie en hebben inmiddels per direct maatregelen genomen om de zorg te verbeteren en de patiëntveiligheid te garanderen. In bijeenkomsten met medewerkers en medisch specialisten zijn deze maatregelen besproken, aangegeven is ook dat deze niet vrijblijvend zijn.
Door deze maatregelen voldoet de patiëntenzorg nu aan de noodzakelijke veiligheidsmaatregelen. Daarom heeft de IGZ het uitvoeren van operaties niet stop hoeven zetten.

Tijdens een onaangekondigd inspectiebezoek aan het Refaja Ziekenhuis, op 20 oktober 2011, heeft de inspectie de voorwaarden voor verantwoorde zorg in het operatief proces beoordeeld. Aanleiding voor het bezoek waren de zorgelijke bevindingen en conclusie van een eerder inspectiebezoek, op 11 juli 2011. Naar aanleiding hiervan heeft het ziekenhuis een plan van aanpak voor verbeteringen opgesteld.

De inspectie heeft echter met het bezoek van 20 oktober 2011 opnieuw tekortkomingen geconstateerd die de patiëntveiligheid direct raken en concludeerde daaruit dat de directie en medische staf haar verantwoordelijkheid onvoldoende hadden genomen. Dat was voor de IGZ reden om verscherpt toezicht in te stellen.

Tekortkomingen
Hoewel er ook verbeteringen waren heeft de inspectie geconstateerd dat belangrijke veiligheidsprocedures afwezig waren dan wel op weinig overtuigende wijze werden uitgevoerd. Zo ontbrak een dubbelcheck bij het toedienen van narcosemiddelen en pijnmedicatie en was er na operatie geen afstemming tussen operateur en anesthesioloog. Voorts werd de time out (veiligheidscheck direct voor de operatie) op weinig overtuigende wijze uitgevoerd. Ten slotte waren er tekortkomingen in maatregelen met betrekking tot infectiepreventie.

De inspectie heeft reeds in 2010 alle ziekenhuizen er schriftelijk op gewezen dat deze zaken in orde dienen te zijn.

Het verscherpt toezicht geldt totdat de inspectie heeft geconstateerd dat de voorwaarden voor verantwoorde zorg in het operatief proces in voldoende mate en blijvend aanwezig zijn. De komende maanden zal de inspectie een aantal niet met datum aangekondigde bezoeken brengen. Indien de inspectie onvoldoende voortgang constateert zal zij zwaardere handhavingsmaatregelen overwegen zoals het stilleggen van het operatief proces.

Meer informatie


* rapport inspectiebezoek Refaja zkh 20 oktober 201128-10-2011 | PDF-document, 64 kB

Zie het origineel