Tienerouders dupe van nieuwe bezuinigingen

Persbericht van Fiom

De nieuwe bezuinigingsronde van het kabinet en gemeenten vormt een gevaar voor het welzijn van tienerouders. Op dit moment is in Nederland de hulpverlening aan tienerouders zo versnipperd en complex, dat dit voor deze toch al zo kwetsbare doelgroep een serieuze bedreiging vormt. 'Door juist te investeren in een (landelijke) regie en coördinatie van de begeleiding aan de jonge ouders, wordt het hulpaanbod meer gestructureerd en efficiënter ingezet. In zekere zin is dit een hele goede bezuinigingsmaatregel. Door tienerouders in een zo vroeg mogelijk stadium goede begeleiding te bieden, worden veel bijkomende problemen zoals schooluitval en het niet kunnen participeren in de maatschappij voorkomen', meent Ellen Giepmans, een van de sprekers op de tienerouderconferentie 'Waardevolle hulpverlening aan jonge ouders' op maandag 31 oktober aanstaande in Utrecht.

Jaarlijks zijn in Nederland ruim 3200 meisjes onder de 20 jaar moeder. Deze jonge moeders staan opeens voor een dubbele taak. Als puber/adolescent zijn ze nog volop in ontwikkeling naar volwassenheid, terwijl zij voor hun kind moeten zorgen en daarbij moeten optreden als volwassene. Een deel van hen kan zich redden met behulp van de directe omgeving. Echter de meeste tienermoeders en -vaders komen uit 'multi-problem' situaties en zijn een hoogrisicogroep met betrekking tot maatschappelijke uitval. Dit vraagt om een goede opvang en een sluitende hulpverleningsketen.

'En daar wringt het', stelt drs. Ellen Giepmans, manager strategie en beleid bij de Fiom, vast.'De begeleiding en hulpverlening aan de jonge ouders blijkt niet alleen heel complex maar ook sterk versnipperd te zijn. Met nog eens de bezuinigingen in het vooruitzicht, dreigt deze zeer kwetsbare doelgroep tussen wal en schip te vallen. Zelfs regionale of stedelijke tienerouderprojecten die wel succesvol zijn, lopen het gevaar door de bezuinigingen nu ook de dupe te worden. Wat hard nodig is, is landelijke coördinatie zodat bestaande kennis en expertise door landelijke en lokale specialistische instellingen kunnen worden uitgewisseld. Hierdoor wordt het voor gemeenten goedkoper om lokaal een passende aanpak te organiseren.'

Maatschappelijke agenda
Reden voor de Fiom, de Vrije Universiteit Amsterdam en Hogeschool Utrecht om hier een conferentie over te organiseren. Het doel van deze conferentie is niet alleen kennis en expertise uit te wisselen tussen professionals/beleidsmakers die verantwoordelijk zijn voor de zorg aan jonge ouders, maar ook om de opvang van en de zorg voor jonge ouders en hun kinderen als onderwerp op de maatschappelijke agenda te blijven houden. GroenLinks vice-fractievoorzitter tweede kamer Ineke van Gent neemt tijdens de conferentie het boek 'Jong & Ouder, uit het project generaties2 van de VU, en het nieuwe boek 'aan zeer jonge ouders, van methode tot bejegening' van Martine Delfos in ontvangst.

Links:
http://www.fiom.nl



Razende Robot Reporter