Europese première van Guy de Cointet's Five Sisters in Amsterdam


AMSTERDAM, 20110928 -- Op vrijdag 28 oktober en zaterdag 29 oktober, om 20:30 uur, presenteert If I Can't Dance, I Don't Want To Be Part Of Your Revolution de eerste heropvoering van Five Sisters (1982) van Guy de Cointet in Frascati WG in Amsterdam. Na de première in Amsterdam zal Five Sisters opgevoerd worden in STUK kunstencentrum in Leuven op 3 en 4 november, en in het museum MUSAC in León (Spanje) op 12 november. In 2012 volgt een Amerikaanse, Franse en een Britse tour.

Vanaf de late jaren '60 tot aan zijn vroegtijdige dood in 1983 was de van origine Franse kunstenaar Guy de Cointet een belangrijke figuur in de kunstscène van Los Angeles. Zijn werken en theatrale producties waren vaak zo enigmatisch als de man zelf. De Cointet verbindt gewone, dagelijkse gebeurtenissen aan specifieke voorwerpen, kleuren en letters waardoor surrealistische voorstellingen ontstaan waarin high en low culture elementen naast elkaar bestaan, en waarin absurdisme samengaat met elegantie.

Five Sisters is een stuk dat doordesemt is van de West Coast cultuur van schoonheid en gezondheid. Het vertelt het verhaal van vijf zussen die samenkomen in hun ouderlijk huis in Californië en deze gelegenheid aangrijpen om met elkaar de essentiële problemen des levens te bespreken: garderobe, behandeling door privé-doktoren, werk, vakantie, en inspiratie (één van de zussen is kunstenaar). De vaak absurdistische inhoud en collageachtige structuur van de tekst, en de snelle, rusteloze ontmoetingen van de zussen op het toneel in vluchtig op elkaar volgende scènes, doen de invloed vermoeden van De Cointet’s held Raymond Roussel, en zijn liefde voor de soap – een genre dat hij in LA met grote teugen tot zich kon nemen.

Five Sisters neemt een bijzondere plaats in binnen het oeuvre van De Cointet door het ontbreken van props en de nadruk op licht als katalysator van emoties. De Cointet ontwikkelde samen met de beeldhouwer Eric Orr (1939-1998) het lichtconcept, het ontwerp van de set en een deel van het geluid. Voor de nieuwe productie wordt het licht- en geluidsplan gereconstrueerd door zijn dochter Elizabeth Orr.

Performance in Residence
If I Can't Dance heeft Marie de Brugerolle uitgenodigd om als gastcurator een jaar lang onderzoek te verrichten naar Five Sisters, als onderdeel van het programma Performance in Residence. De heropvoering van Five Sisters is het resultaat van dit onderzoek. Performance in Residence stelt zich ten doel om belangrijke performances als case studies onder de loep te nemen. Met dit programma wil If I Can't Dance performances onderzoeken uit het (recente) verleden die van belang zijn voor de hedendaagse ontwikkelingen binnen de performancepraktijk. Anders dan in de academische wereld gangbaar is, beoogt dit project direct verband te leggen tussen archiefonderzoek en de praktijk van creëren en (her)opvoeren.

Marie de Brugerolle
Kunsthistoricus, curator en toneelschrijver Marie de Brugerolle heeft het werk van Guy de Cointet bij een breder publiek bekend gemaakt. De Brugerolle is professor aan de École Nationale des Beaux-Arts de Lyon in Frankrijk. Dit jaar is haar monografie over Guy de Cointet uitgebracht door JRP|Ringier. Haar documentaire 'Who’s that Guy? ... tell me more about Guy de Cointet (a portrait of the artist by the artists)' is dit jaar in première gegaan. In deze film komen De Cointet’s vrienden en collega’s Paul McCarthy, Robert Wilhite, John Baldessari, Larry Bell, Barbara Smith, en anderen, aan het woord. Op donderdag 27 oktober wordt “Who’s that Guy? ...” vertoond in SMART Project Space te Amsterdam.

Partners
De heropvoering van Five Sisters is gemaakt in opdracht van If I Can’t Dance, I Don't Want To Be Part Of Your Revolution en is mede geproduceerd door STUK Kunstencentrum in Leuven en MUSAC in León, en is tot stand gekomen met steun van de Guy de Cointet Estate, Etant Donnés, de Mondriaan Stichting, het Cultuurprogramma van de Europese Unie en het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Met dank aan Yael Davids, Dora García, Eric Orr Estate, Frascati Theater en SMART Project Space.


Five Sisters
Regie: Jane Zingale
Dramaturgie: Marie de Brugerolle
Regie assistentie: Vivan Ziherl
Performers: Violetta Sanchez, Einat Tuchman, Adva Zakai, Veridiana Zurita
Licht en geluid: Elizabeth Orr
Ontwerp kleding: Monique van Heist
Publicatie: Will Holder
Curator: Frédérique Bergholtz
Taal: Engels

If I Can’t Dance, I Don't Want To Be Part Of Your Revolution
If I Can’t Dance, I Don’t Want To Be Part Of Your Revolution legt zich toe op het onderzoeken van de ontwikkeling en de verscheidenheid van performance en performativiteit binnen de hedendaagse beeldende kunst. Vanuit haar hoofdkwartier in Amsterdam ontwikkelt If I Can’t Dance nieuwe producties met kunstenaars en onderzoekers op basis van lange termijn samenwerkingsverbanden en presenteert deze op (inter)nationale podia. Website: www.ificantdance.org