Gemeente Cranendonck


Nacht van de Nacht dit jaar op 29 oktober

Liefhebbers van een donkere nacht kunnen dit jaar weer meedoen aan allerlei activiteiten tijdens de Nacht van de Nacht op 29 oktober. In deze nacht, waarop de wintertijd ingaat, zal de zevende editie van de Nacht van de Nacht plaatsvinden.

Er worden weer vele duizenden bezoekers verwacht op nachtactiviteiten in alle provincies. Vorig jaar trok de Nacht ruim vijfentwintigduizend bezoekers. De Nacht van de Nacht is bedoeld om aandacht te vragen voor de schoonheid én de functie van de duisternis.

Tijdens de Nacht van de Nacht worden in heel Nederland `duistere activiteiten' georganiseerd zoals met de nachtwachter het bos in, workshops nachtfotografie, duistere theatervoorstellingen, avondexcursies per boot en op pad gaan met de schemerschim. De Nacht van de Nacht is een `gevestigd' evenement geworden en heeft lichtvervuiling op de agenda van gemeenten, bedrijven en beleidsmakers gezet. Het gaat om het terugdringen van onnodige verlichting van kassen, openbare verlichting, reclameverlichting en verlichting van kantoren. Zo kan in veel gevallen de verlichting van straatlantaarns worden gedimd of reclameverlichting vanaf middernacht gedoofd. Kijk voor meer informatie op www.nachtvandenacht.nl

Hoe kunt u bijdragen aan de `Nacht van de Nacht'?


1. Verlicht buiten alleen wanneer het nodig is.
2. Gebruik om het huis sensorlampen, tijdschakelaars of bewegingsmelders in plaats van lampen die de hele nacht branden.
3. Stel buitenlampen goed af zodat ze de grond verlichten in plaats van de lucht.

4. Doof tuinverlichting na 23.00 u.

5. Gebruik oranje of geel licht in buitenlampen. Dat is minder fel en geeft minder hinder dan wit licht, maar zorgt voor prima zicht.
6. Gebruik buitenlampen met een zo laag mogelijk vermogen.
7. Lichtoverlast? Kan jouw buurt ook donkerder? Schrijf bedrijven en panden die in jouw buurt onnodig verlichten aan en vraag ze na te denken over hun verlichtingsbeleid.
En 8. Geniet van de pracht van de donkere nacht!