Ingezonden persbericht




Lara Almarcegui - Een braakliggend terrein

Een samenwerking van het Stedelijk Museum

's-Hertogenbosch met het curatorenproject smax.

tentoonstelling van 29 oktober 2011 t/m 15 januari 2012

Uitgaande van de situatie en omgeving van het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch, waar op dit moment aan een nieuwe woon- en kantorenwijk wordt gebouwd, hebben drie smax-curatoren* kunstenaar Lara Almarcegui (Zaragoza, 1972) uitgenodigd voor een solotentoonstelling.

Lara Almarcegui stelt in haar werk vragen over de identiteit en betekenis van uiteenlopende locaties. Aan de hand van installaties, gidsen, kaarten en foto's die het verhaal van een plek vertellen, presenteert ze de resultaten van haar onderzoek naar braakliggende terreinen, bouwplaatsen en afbraakwoningen. Speciaal voor het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch ontwikkelde Almarcegui het project Een braakliggend terrein. Hiertoe deed de kunstenaar uitgebreid onderzoek naar het gebied rond het museum en documenteerde haar bevindingen. Almarcegui richt de blik niet alleen op de stedenbouwkundige ontwikkelingen, maar ook op de kwaliteit van onontwikkelde gebieden en hun betekenis voor het uiterlijk van de stad. Zij daagt het publiek uit om vraagtekens te zetten bij de criteria die ons leiden bij het onderscheiden tussen een plek en een 'non-plek'.

Naast de weerslag van dit onderzoek zijn enkele oudere werken van Almarcegui te zien die verband houden met dit museumproject: het werk Matériaux de construction Dijon centre historique (Dijon, 2005) is een berekening van het gewicht van het historische centrum van de stad Dijon. Removal of the wooden floor (Vienna Seccesion, 2010) is een projectie, die laat zien hoe de kunstenaar in museale ruimtes intervenieert en vervolgens haar aanwezigheid weer uitwist.

afbeelding: Lara Almarcegui, Een braakliggend terrein bij het Stedelijk Museum, 2011 (foto)

*Het Nederlands-Duitse culturele project smax is een broedplaats van jonge Nederlandse en Duitse curatoren en kunstenaars, gevestigd in Schloss Ringenberg (Hamminkeln, Nordrhein-Westfalen). smax brengt jonge culturele makers en bemiddelaars, culturele instellingen en educatieve organisaties aan beide zijden van de grens samen. In wisselende samenwerkingsverbanden wordt een rijk cultureel aanbod voor scholen en het publiek geproduceerd.