Illustrator Roelof van der Schans bezoekt Leonardoschool in Huizen


HUIZEN, 20111026 -- Op vrijdag 14 oktober jl. verzorgde illustrator Roelof van der Schans twee gastcolleges aan de leerlingen van de Leonardo afdeling van de brede school de Werf. Deze school biedt full time passend onderwijs aan hoogbegaafde kinderen, en gastdocenten en hun lessen krijgen hierin een plaats. De ochtend vormde de afsluiting van de themalessen rondom de Kinderboekenweek én de voorbereiding op het project Kunst in het kader van de Kunstveiling op zaterdag 29 oktober a.s.

Roelof van der Schans (1947) illustreert al zo’n 25 jaar jeugdboeken en verzorgde de omslag van ruim 350 boeken. Woonachtig in Pieterburen kwam hij al een dag eerder om het lokaal in te richten als zijn ‘winkeltje’ en vele posters met illustraties op te hangen en boeken uit te stallen. Ook de leerlingen en hun leerkrachten hadden zich voorbereid. Groep 3 en 4 maakte zelf tekeningen bij hun favoriete boek, groep 5 en 6 schreef op aanraden van de illustrator een ‘stapelverhaal’ en de hoogste twee groepen maakten eigen creaties bij verhalen. Daarnaast bezochten zij uiteraard zijn website en bekeken een uitzending van Willem Wever waaraan de illustrator zijn medewerking verleende.

Van der Schans is aangesloten bij de Stichting Schrijvers School Samenleving (SSS) en verzorgt zodoende regelmatig gastlessen op scholen. Meestal aan de hoogste groepen van de basisschool en de lagere klassen van het voortgezet onderwijs omdat zich binnen deze leeftijdsgroep veel fans bevinden van de schrijvers voor wie hij illustreert. Ooit begonnen met de boeken van Anke de Vries en Gijs Wanders heeft Roelof van de Schans ook diverse boeken van Carry Slee geïllustreerd en recent o.a. van Corien Oranje en Lida Dykstra.

Voor deze ochtend maakte hij een uitzondering en stond ook (veel) jongere leerlingen te woord en daarnaast verzorgde hij deze colleges geheel ‘pro deo’ als sponsoring voor de school. Dit gebaar werd zowel door de leerlingen als de leerkrachten bijzonder gewaardeerd. Van der Schans tekent al zijn hele leven en wilde als schooljongen later graag ‘zoals Leonardo da Vinci worden’. Het was voor hem een geweldige ervaring om recent in Milaan met zijn neus bovenop  de schetsen van deze inspirator te staan. De bewondering voor deze duizendpoot hebben de illustrator en de school in ieder geval gemeen.

In de jongste groep vertelde van der Schans een verhaal over ‘de lakei onder de olifant en hoe hij gered werd door de prins’. Deze beeldende passage uit het boek ‘Spiegelspreuk’ van Lida Dykstra vormde de kapstok voor zijn ervaringen als illustrator. Hij nam de kinderen mee in zijn zoektocht naar plaatjes voor een omslag en in het geval van dit boek ook illustraties aan de binnenzijde. Veel leerlingen zag je in het verhaal opgaan en smullen van de foto’s die van der Schans op internet zocht als inspiratie en uitgangspunt voor zijn eigen illustraties.

Voor groep 6, 7 en 8 verzorgde hij een presentatie met als titel ‘Operatie ondergronds. Hoe komt een boekomslag tot stand.’ Op boeiende wijze zette de illustrator uiteen hoe hij van manuscript tot aan het eindresultaat te werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken. Veel herkenning bij deze groep van diverse boekomslagen van zijn hand en bewondering voor het realistische karakter van het werk.

Begonnen met illustraties met olieverf stapte Roelof van der Schans al jaren geleden over op creaties die digitaal zijn opgebouwd. Hierbij maakt hij zelf composities van bestaand beeldmateriaal, eigen foto’s (o.a. voor bepaalde houdingen die de hoofdpersonen moeten aannemen) en schetsen en tekeningen met een speciale pen op een digitaal tekenbord. Deze pen vervangt met een geavanceerde pc en de juiste programma’s een hele doos met kwasten, fijne penseeltjes en verf.

De leerlingen vonden zijn motivatie hiertoe fascinerend. Hij vertelde dat hij het zat was om schilderijen waar hij lang aan had gewerkt te moeten aanpassen omdat de schrijver of uitgever de hoofdpersoon net ietsje dichterbij wilde hebben of de kleur net een beetje spannender…

Met de computer is zo’n aanpassing geen enkel probleem en zo behoudt hij het plezier in zijn vak. Naar eigen zeggen, na het onderwijs (hij stond zelf jaren voor de klas) het mooiste beroep ter wereld. En laat niemand zeggen dat de toepassing van computers de ontwikkeling van creativiteit in te weg staat, de bevlogen illustrator heeft deze ochtend het tegendeel laten zien!

Kunstveiling Leonardo 29 oktober in Huizen http://KunstveilingLeonardo.nl kunstveiling@Leonardogooienomstreken.nl

Stichting Vrienden Leonardo onderwijs Gooi en omstreken http://Leonardogooienomstreken.nl





Ingezonden persbericht