Ingezonden persbericht


ALLERZIELEN.NU, Kunst tot herdenken

Het Centrum Beeldende Kunst 's-Hertogenbosch organiseert op 29 oktober 2011 een Allerzielen.nu avond op Landpark Assisië in Biezenmortel.

Allerzielen.nu wil met kunst gelegenheid bieden de doden te herdenken door het vieren van het geleefde leven. Participatie en aandacht voor nabestaanden zijn belangrijke kernwaarden in het project. Allerzielen.nu is het enige evenement in Brabant waarbij het gedenken van de doden ook een beetje een feestje is. Geen uitbundig feest, zoals in Mexico, maar een ingetogen en gastvrije viering. Op een Brabantse manier herdenken we onze doden en vieren we het geleefde leven. Kunst is bij uitstek hiervoor geschikt.

Allerzielen is van oudsher een katholieke traditie waar men bidt voor de doden, kaarsen brandt en chrysanten op het graf plaatst. Deze vorm van dodenherdenking voorziet niet meer voor iedereen in de behoefte aan rituelen rondom gedenken. Allerzielen.nu biedt door middel van kunst gelegenheid om de doden te herdenken op een manier die aansluit bij de huidige samenleving waarbij rituelen en gebruiken rondom gedenken op spirituele basis een plek krijgen. Met kunstinvullingen zoals beeldende kunst, theater, zang, muziek en poëzie wordt op een andere, nieuwe manier ruimte geboden om te gedenken.

Landpark Assisië in Biezenmortel veranderd 's avonds in een stemmig en sfeervolle decor waartegen bijzondere kunstwerken en verrassende installaties gelegenheid bieden te herinneren, te delen en te ervaren. Een tak met blaadjes die de ingesproken boodschappen voor dierbaren in de wind doet verwaaien, een herinnering die wordt herschreven tot een sprookje, een rijdende kapel, eten in een paviljoen onder een dak van lucht en kastanjes poffen op een houtgestookte kachel; het is maar een greep uit de vele aansprekende kunstvormen die worden ingezet om de doden te herdenken. Presentaties die je midden in het hart raken. Een nieuwe manieren van zingeving, door het inzetten van kunst.

Met werken van: Beeldenbouwers, Marije Korthof en Quinten Smit, Mariëlle Lapidaire en Marijn Moerbeek, Frans van Lokven i.s.m. Michel Kapteijns Dala film, Janna van der Meer, Lobke Meeskes, Paul van Osch, Marianne Peijnenburg, Ellen Rijk, Overtreders w, Daphne Questro en Reinier Kurpershoek.

Meer informatie over Allerzielen.nu kunt u vinden op www.allerzielen.nu Allerzielen.nu is geïnspireerd op 'Allerzielen Alom' van Ida van der Lee.




Ingezonden persbericht