Waterschap Reest en Wieden



Leerlingen Dingstede ontwerpen vispassage A28

Technasiasten van CSG Dingstede hebben zich de afgelopen acht weken gebogen over een stevige hydrologische opdracht van het waterschap Reest en Wieden. Het draait allemaal om de A28. Deze snelweg is namelijk al vanaf de aanleg een groot knelpunt voor de migratie van verschillende vissoorten, zoogdieren en ander waterafhankelijke soorten in de rivier de Reest.

Eén van de vele doelstellingen van het waterschap Reest en Wieden is het oplossen van dit knelpunt. Echter om onder de A28 door een mogelijkheid tot migratie te creëren, moet er een totaal nieuw type( vis)passage worden ontworpen. Leerlingen in de technasiumstroom van CSG Dingstede hebben hiervoor zeer creatieve oplossingen bedacht. Zo hebben de leerlingen zelf op school, via de computer en met behulp van gebiedskaarten het gebied onderzocht. Daarnaast zijn zij met een aantal gebiedsdeskundige medewerkers van het waterschap op veldbezoek geweest in het Reestdal. Behalve over het onderwerp vismigratie leerden de jongeren ook hoe het waterschap samen met zijn partners dergelijke gebieden opnieuw inricht om er ook meerdere doelen te realiseren: zoals minder verdroging van het landschap in de zomer en realisatie van extra waterberging in extreme weersituaties.

Presentatie maquettes

Met behulp van de gevonden informatie en de oplossingen die de leerlingen hebben bedacht, zijn er vervolgens diverse maquettes op schaal gemaakt. Donderdag 20 oktober om 13.30uur worden deze oplossingen en de maquettes door medewerkers van het waterschap en docenten van CSG Dingstede beoordeeld.