Universiteit Leiden

Realisme en idealisme in internationaal strafrecht

Om de invloed op de maatschappij te maximaliseren, zou het internationaal strafrecht baat hebben bij een grotere mate van realisme: eigen beperkingen aanvaarden en het idee omarmen dat morele en wettelijke voorbeelden stellen een van zijn functies is. Dat zegt prof.dr. Carsten Stahn in zijn oratie van maandag 31 oktober.

Verwachtignen

Carsten Stahn

Carsten Stahn

De traditionele opvatting dat je door middel van rechtspraak een betere wereld kunt scheppen staat steeds meer ter discussie. Volgens Stahn biedt die legitimiteitscrisis een kans om kritisch na te denken over zwakke punten, en instituten voor internationaal recht te verbeteren. âHet publiek vertrouwen in het werk van de rechtbanken moet worden gerechtvaardigd door concrete resultaten. Alleen al de zichtbaarheid van internationale rechtbanken zorgt voor hooggespannen verwachtingen bij slachtoffers en lokale gemeenschappen. Het dilemma is hoe je die verwachtingen kunt rijmen met de bescheiden bijdrage die de rechtbanken leveren.â

Realisme

Het antwoord, stelt Stahn, ligt in het openlijk erkennen van bestaande beperkingen en accepteren van de expressivistische functie van instituties voor internationaal recht. Een nalatenschap van oprechtheid die deels kan worden teruggevoerd op de Nurembergprocessen. âIn mijn lezing onderzoek ik de spanning tussen feiten en opvattingen op drie niveaus: effectiviteit, eerlijkheid en waarheidsvinding.â Stahns conclusie is dat de macht van internationale hoven niet zozeer in hun kwantitatieve impact ligt, maar in hun kwalitatieve rol als steller van morele en wettelijke voorbeelden.

Idealisme

Neem de huidige situatie in Libië of andere burgeroorlogen. âOm een eerlijke voorstelling van zaken te geven, moet het Internationaal Strafhof naar beide kanten kijken: niet alleen naar het geweld van het zittende regime, maar ook naar dat van de opstandelingen.â En dat alles onder enorme politieke druk. De omstandigheden rond Kadaffiâs dood laten duidelijk zien wat lokale insituties kunnen leren van internationale hoven. âHet belang van onpartijdigheid, meer inzicht in de gang van zaken, gevoel voor herstelrecht. Meer idealisme dus.â

Dialoog

Stahn ontving de prestieuze Ciardi Book Prize in 2009 en leidt momenteel twee grootschalige NWO-projecten: âPost-Conflict Justice and Local Ownershipâ en âJus Post Bellumâ. Het kernthema in zijn werk is dialog: tussen internationale en nationale rechtsinstellingen, tussen academici en de rechtspraktijk en tussen de verschillende disciplines die in zijn leerstoel verenigd zijn.