Politie Flevoland

Fietsverlichting; daar kom je veilig mee thuis!

Flevoland, 31-10-2011 o Het wordt steeds vroeger donker, zeker nu de klok een uur terug is gegaan. Daarom besteedt politie Flevoland de komende donkere maanden extra aandacht aan fietsverlichting. Goede fietsverlichting zorgt ervoor dat je eerder gezien wordt door andere weggebruikers en dat je zelf alles beter ziet. Vrijwel dagelijks gebeuren er (bijna)ongelukken omdat vooral fietsers slecht te zien zijn in het donker als ze geen of onjuiste verlichting voeren.

Bij gebrekkige verlichting zal er zonder meer een bekeuring volgen. Dit is niet voor niets; de kans op een ongeval is een stuk kleiner als je opvalt door goede fietsverlichting! En een fietser is een kwetsbare verkeersdeelnemer waardoor de gevolgen van een aanrijding vaak ernstig zijn. Om dit soort ongelukken zo veel mogelijk te voorkomen besteden Veilig Verkeer Nederland, de Fietsersbond en de politie de komende tijd veel aandacht aan fietsverlichting. Jongeren tussen 12 en 24 jaar worden met name aangesproken.

Thuisbrengertje

De politie controleert in de hele regio, vooral in de buurt van scholen en langs de routes die scholieren vaak fietsen. Als de fietsverlichting niet in orde is kunnen de kosten hiervoor 40,00 bedragen (excl. 6 euro administratiekosten). Dat is eenvoudig te voorkomen door te zorgen voor een goed werkende voor- en achterlamp. Is de verlichting niet in orde, dan ontvangt de fietser naast de bekeuring mogelijk ook fietslampjes. Dit presentje kan gezien worden als een thuisbrengertje, zodat de bekeurde fietser zijn weg veilig kan vervolgen. Politie Gooi en Vechtstreek geeft aan de eerste 500 slecht zichtbare fietsers dit presentje weg. Uiteraard moet slecht gedrag niet beloond worden, echter de prioriteit ligt op het veilig thuiskomen. Advies is wel de orginele verlichting in orde te maken.

De politie houdt zowel rijdende als staande controles. Bekeuringen bedragen 40,= voor defect licht. Voor het niet hebben van een rode reflector bedraagt de boete 20,=, net als voor het ontbreken van fietswielreflectie. Naast vast licht op de fiets mogen losse lampjes ook.

Wat zijn de regels voor losse lampjes?
Zorg dat het lampje goed zichtbaar is en dat deze recht vooruit en recht achteruit schijnt;
Wit of geel licht voor, rood licht achter;
Het lampje mag NIET knipperen.

Val op!

De controles van politie lopen samen met de landelijke campagne Ik val op! Nieuw in de landelijke campagne is een speciale applicatie voor smartphones waarmee een light painting gemaakt kan worden en waarmee prijzen te winnen zijn. De app is te downloaden via een speciale code op de campagneposters en folders en via de website www.ikvalop.nl. Hier is ook meer informatie te vinden over goede fietsverlichting.