Ingezonden persbericht


DWARS, GroenLinkse jongeren protesteert tegen onmenselijk uitzettingsbeleid

De afgelopen dagen maakt het kabinet-Rutte hard werk van het verwezenlijken van haar vreemdelingenbeleid. Eerder nam de regering het besluit Mauro, de Angolese jongen uit Limburg, na een jarenlang verblijf Nederland uit te zetten. Vorige week zette minister Opstelten van Veiligheid en Justitie een volgende stap door de 'vingerscanproef' te introduceren. Hierdoor moeten vreemdelingen in de toekomst op last van de politie vingerafdrukken laten afnemen, om te controleren of zij hier illegaal verblijven. DWARS, GroenLinkse jongeren vindt dit beleid inhumaan. DWARS protesteert fel en lanceert een campagnefilm tegen het huidige uitzettingsbeleid.

Sinds het aantreden van het gedoogkabinet maakt DWARS zich ernstige zorgen over de behandeling van Nederlanders met een allochtone afkomst; het voorgenomen beleid van de ministerraad ten opzichte van immigranten moest keihard. De nieuwste maatregelen wijzen volgens de GroenLinkse jongeren in een erg gevaarlijke richting. "De regeringspartijen overschrijden inmiddels een duidelijke grens. Niet de humane benadering van medemensen, maar de drang tot het afschepen van buitenlanders is de drijfveer van dit kabinet," aldus Jojanneke Vanderveen, voorzitter van DWARS, GroenLinkse jongeren.

De opsporing en uitzetting van zo veel mogelijk mensen zonder verblijfsvergunning schept een klimaat van wantrouwen in de samenleving. Vanderveen: "Het doet er kennelijk niet meer toe dat je geworteld bent in de Nederlandse maatschappij. En als je er niet Nederlands uitziet, loop je het risico aangehouden te worden op straat. Wat is er geworden van het ooit zo tolerante Nederland?"

Om hun afkeer kracht bij te zetten heeft DWARS, GroenLinkse jongeren een campagnefilm ontwikkeld tegen het huidige uitzettingsbeleid. Hiermee roepen ze de politiek op tot meer tolerantie jegens Nederlanders van alle afkomsten. De video wordt op 1 november gelanceerd en is te bekijken op de website van DWARS: www.dwars.org.




Ingezonden persbericht