UNICEF

Veel problemen voor kinderen op Bonaire

Voorburg, 31 oktober 2011 - Vandaag bezoekt Koningin Beatrix het eiland Bonaire, dat sinds oktober 2010 een bijzondere Nederlandse gemeente is. UNICEF Nederland heeft de afgelopen weken onderzoek gedaan naar de kinderrechtensituatie op het eiland. De eerste resultaten geven een verontrustend beeld van de situatie van kinderen die op Bonaire opgroeien. Nederland is verantwoordelijk voor het naleven van kinderrechten, zoals geformuleerd in het Verdrag voor de Rechten van het Kind, dus ook op Bonaire.

Op Bonaire leven rond de 14.000 mensen, waarvan ongeveer 3600 kinderen. Veel kinderen worden geconfronteerd met uiteenlopende problemen, zoals armoede, verwaarlozing, mishandeling, drugs- en criminaliteitsproblemen en tienerzwangerschappen. Basisvoorzieningen op vele terreinen ontbreken en ouders, kinderen en professionals weten weinig over kinderrechten. Bewoners hoopten dat de staatkundige veranderingen verbeteringen zouden betekenen, maar zien vooral grote prijsstijgingen voor hun dagelijkse levensbehoeften. Ondertussen wordt er wel gewerkt aan beter onderwijs en jeugdzorg, maar dat is niet van de ene op de andere dag geregeld.

Voor het UNICEF-onderzoek 'Koninkrijkskinderen: Kinderrechten op Bonaire, Sint Eustatius Saba, Aruba, Curaçao en Sint Maarten' is het uitgangspunt het Internationale Verdrag inzake de Rechten van het Kind. UNICEF Nederland wil een zo compleet mogelijk beeld krijgen van de situatie waarin kinderen op de zes eilanden opgroeien en spreekt hiervoor met kinderen en jongeren zelf en met vele deskundigen. De komende maanden wordt het onderzoek uitgevoerd en gepresenteerd.

Over UNICEF
UNICEF, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties, heeft hulpprogramma's in circa 155 landen en komt wereldwijd op voor de rechten van kinderen. Met als motto 'Unite for Children' geeft UNICEF Nederland voorlichting over dit werk en werft de organisatie fondsen voor de hulpprogramma's. Ook lobbyt UNICEF Nederland voor de naleving van het Verdrag voor de Rechten van het Kind in Nederland.