Erasmus Universiteit Rotterdam

Promotie Drs. F.P.S. Dekker

Titel proefschrift
Flexible Employment, Risk and the Welfare State
---

Promotoren:
Prof.dr. R.J. van der Veen

---

Co-promotors:
Dr. A. Peper

Datum
03 november 2011 11:30

---

Locatie:
Woudestein, senaatszaal

---

Faculteit
Faculteit der Sociale Wetenschappen (FSW)

Flexwerkers en zelfstandigen willen meer sociale zekerheid

Geen verlangen naar grotere keuzevrijheid

Flexwerkers en zelfstandiger vragen eerder om meer sociale bescherming dan een grotere mate van keuzevrijheid. Dat concludeert socioloog Fabian Dekker in zijn proefschrift `Flexible Employment, Risk and the Welfare State'. Hij promoveert donderdag 3 november 2011 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Steeds meer mensen werken op basis van een flexibel arbeidscontract, in teams of als zelfstandig ondernemer. Dekker onderzocht hoe flexwerkers en zelfstandigen denken over sociale zekerheid. Hij maakte daarbij gebruik van (inter)nationale data en diepte-interviews onder flexibele werknemers en zzp-ers.
Flexwerkers zijn baanonzeker en blijken een grotere behoefte te hebben aan sociale zekerheid, vooral als het gaat om compensatie van het werkloosheidsrisico. Het onderzoek van Dekker laat zien dat de risico's die samenhangen met flexibele arbeid vooral terecht komen bij groepen die al relatief kwetsbaar zijn op de arbeidsmarkt.

Het zijn daarentegen werknemers met vaste arbeidscontracten die te maken krijgen met interne flexibilisering. Zij profiteren vooral van flexibilisering. Dit proces heeft een belangrijk gevolg, namelijk het ontstaan van een tweedeling tussen `insiders' die in aanraking komen met de kansen op de flexibele arbeidsmarkt en `outsiders' die in mindere mate profiteren van het werken in een flexibel arbeidsbestel. Voor beleidsmakers ligt er in de toekomst een belangrijke uitdaging om een (betere) balans te vinden tussen de risico's van flexwerk en de gewenste mate van sociale bescherming.

Uit het onderzoek blijkt verder dat zelfstandigen in hun opvattingen over sociale zekerheid in veel opzichten niet verschillen van werknemers. Zelfstandigen staan duidelijk negatiever tegenover werkloosheidsuitgaven, maar verschillen niet van werknemers in hun opvattingen over sociale zekerheid als het gaat om gezondheids- en ouderdomsrisico. Voorheen werd altijd aangenomen dat zelfstandigen per definitie negatief staan tegenover iedere vorm van sociale zekerheid.