Evangelische Omroep

Seniore Deborah Maarsen in actie voor ernstig zieke kinderen

Nederland Helpt, donderdag 3 november, 17.05 uur, Nederland 2

Deborah Maarsen met een van de kinderen van Zichron Menachem

Ze is begin zeventig en bruist van wilskracht en energie. De meeste mensen van haar leeftijd genieten van een rustige oude dag. De Joods orthodoxe Deborah Maarsen daarentegen zet zich elke twee jaar in om voor 130 ernstig zieke kinderen uit Israël een week vakantie in Nederland te organiseren. Elke keer weer krijgt ze het voor elkaar om geld, verblijf, activiteiten en vervoer te regelen voor de zieke kinderen. Aanstaande donderdag vertelt deze bijzondere vrouw in de Nederland Helpt-rubriek âDe Helpende Hollanderâ hoe de oorlog, het ongeluk van haar kleinzoon en de mitzwe van een hoteleigenaar haar de inspiratie en hulp gaven voor dit project.

Al sinds de tijd dat zij met haar familie ontkomt uit Kamp Ravensbruck, wil Deborah Maarsen iets terugdoen als geschenk van dankbaarheid aan het leven. Lange tijd heeft zij geen idee hoe ze hier vorm aan kan geven. Als haar kleinzoon wegens een ernstig ongeluk in het ziekenhuis komt te liggen, ontmoet Deborah de ouders van de ernstig zieke Menachem. Zij bouwt een intensief contact op met zijn ouders. De ouders van Menachem ervaren dat de ziekte van de jongen niet alleen voor hemzelf een belasting is, maar ook voor het gezin om hen heen. Geen van allen krijgen ze de rust en aandacht die ze verdienen. Na zijn sterven richten zij daarom de stichting Zichron Menachem op, of: `Ter nagedachtenis aan Menachem'. De stichting biedt onder meer vakantieweken aan voor chronisch zieke kinderen met welke achtergrond dan ook: Joden, moslims en christenen, ze zijn allen welkom. Het contact blijft en Deborah nodigt hen uit voor een korte vakantie in Nederland. Daar ontstaat het idee om eens in de twee jaar een groep ernstig zieke kinderen een vakantieweek te geven in Nederland.

Het is een mooi plan, maar tegelijk een flinke opgave. Voor 190 mensen
- kinderen en begeleiders - moet voor onderdak, eten, vervoer en activiteiten gezorgd worden. Voor Deborah kan het echter niet gek genoeg. Niets is haar teveel voor haar gasten. Van een dag pretpark tot een groot concert in de RAI: wat Deborah bedenkt, maakt zij waar. Nederland Helpt loopt een dag mee tijdens de vakantieweek en toont een bijzonder project van een vrouw die vanuit haar eigen leed het leed van anderen weet te verzachten. Daarbij krijgt zij op wonderlijke manieren precies dat wat zij nodig heeft...

Presentatie

Herman Wegter

Websites

Nederland Helpt
Pers Nederland Helpt

Contactpersoon EO-Marketing & Communicatie

Birgitta Roos
Telefoon: (035) 647 47 04
E-mail: birgitta.roos@eo.nl