Universiteit van Tilburg

Persbericht 1 november 2011

Presentatie UNHCR rapport stateloosheid in Nederland Symposium 3 november over stateloosheid vanwege vijftig jaar VN-verdrag

Over de gehele wereld worden ruim twaalf miljoen mensen geraakt door het fenomeen stateloosheid. Deze mensen hebben geen nationaliteit, geen land, geen thuis, waardoor het leven een voortdurende strijd is. Het is dit jaar vijftig jaar geleden dat het Verdrag tot Beperking der Staatloosheid tot stand kwam. Vanwege die gelegenheid wordt op 3 november een symposium gehouden in Tilburg University, waar de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR de bevindingen presenteert van een onderzoek naar stateloosheid in Nederland.

Ondanks de aard van stateloosheid, geniet dit onderwerp weinig aandacht. Waar ze ook heen gaan, statelozen blijven buitenlanders en daarmee andermans probleem. De meest eenvoudige dingen als onderwijs genieten, werken of trouwen wordt ze haast onmogelijk gemaakt. Er blijft nog veel werk ongedaan bij het ontwikkelen van een volledig begrip van stateloosheid en het opbouwen van de benodigde capaciteit om het probleem aan te pakken.

Om deze reden is er op de rechtenfaculteit van de Universiteit van Tilburg het 'Statelessness Programme' opgezet. Als enige over de gehele wereld beoogt de faculteit met dit programma een duurzaam centrum van expertise te creëren dat gewijd is aan onderzoek, training en outreach over stateloosheid.

Op het symposium spreken onder anderen René Bruin, Head of Office van UNHCR Den Haag en Laura van Waas, universitair docent Europees en internationaal publieksrecht.

Foto's van de bekroonde fotograaf Greg Constantine worden geëxposeerd in het Dante gebouw van 31 oktober tot en met 4 november.