Erasmus Universiteit Rotterdam

Wetenschapsknooppunt: Startcollege lessenreeks 'Van Piep tot Stok'

Datum
Van: 03 november 2011 10:00
Tot: 01 november 2011 11:00

---

Locatie:
Erasmus MC, Ziekenhuis, collegezaal 1 (ingang 's Gravendijkwal)

Toelichting
Startcollege 'Van piep tot stok' , bij de lessenreeks over geneeskunde en gezondheidszorg van het Wetenschapsknooppunt EUR.

Kindercollege van hoogleraar Epidemiologie

Hoe werkt je hart? Welke invloed heeft voeding op de ontwikkeling van je botten ? Dat en meer over het typisch Rotterdamse bevolkingsonderzoek Generation R. komen kinderen aan de weet tijdens de nieuwe lessenreeks ' VAn piep tot stok'. Als start volgen circa tachtig leerlingen van groep 7 en 8 uit het basisonderwijs in het Erasmus MC op donderdag 3 november 2011 een college van hoogleraar Epidemiologie prof.dr. Bert Hofman. De lessenreeks is ontwikkeld door het Wetenschapsknooppunt Erasmus Universiteit Rotterdam.

De lessenreeks bestaat naast het startcollege uit vijf lessen in de klas, waar de kinderen zelf onderzoekjes gaan doen de thema's Sport & Beweging, Voeding en Hersenen en Gedrag. De jonge onderzoekers worden daarin begeleid door een pabo-student van de Hogeschool Rotterdam. In de tweede deel van de reeks komt een promovendus van het Erasmus MC in de klas vertellen over zijn/haar onderzoek. De wetenschappers stemmen hun presentatie in de klas af op de doelgroep en vertonen uniek beeldmateriaal. Als de onderdeel van de lessenreeks bezoeken de kinderen ook de tentoonstelling 'Van Piep tot Stok' in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam.

De kindercolleges en lessen in de klas zijn onderdeel van de onderwijsarrangementen van het Wetenschapsknooppunt Erasmus Universiteit Rotterdam. Daarmee komen begaafde leerlingen van twintig scholen in aanraking met wetenschap en techniek, en wordt met de Wetenschap & Techniek Academie nascholing aangeboden aan aankomend en gevestigde leerkrachten in het basisonderwijs De twee andere lessenreeksen zijn ' Lenig worden in je hoofd' (Filosofie) en ' Je briljante brein' (Psychologie).