Symposium Islam en Democratie

Persbericht van Migranten Consortium

Persbericht

Islam en Democratie hebben een ingewikkelde relatie, zoals de recente politieke ontwikkelingen in Indonesië en Turkije laten zien. Beide landen lijken er in te slagen een Islamitische identiteit te combineren met een stabiel democratisch systeem.

Op 3 november organiseert de Dutch Consortium of Migrant Organizations (DCMO) een symposium over Islam en Democratie.
Internationaal wordt gesproken over De Arabische of Islamitische Lente. De veranderingen in de Arabische wereld hebben Europa en VS voor een voldongen feit gesteld. Landen met een dictatoriaal regiem, die altijd op steun van het Westen konden rekenen, komen ten val. Het volk pikt het niet langer. Europa weet niet zo goed een antwoord te formuleren. Een duidelijk buitenland beleid ontbreekt.
Maar er zijn ook positieve reacties. Barack Obama vindt dat Indonesië een voorbeeld en inspiratiebron voor de wereld is. Vooral de manier waarop het land werkt aan diversiteit en democratisering is volgens de Amerikaanse president voorbeeldig. Tijdens zijn bezoek aan Indonesië november vorig jaar, prees Obama de tolerantie die verankerd ligt in de Indonesische grondwet, waardoor miljoenen mensen met verschillende overtuigingen in vrijheid samen kunnen leven onder één vlag, zo ongeveer als in de VS.
Obama is zeker niet de enige met een rooskleurig beeld van onze voormalige kolonie. Waar zorgen worden uitgesproken over Egypte, wordt door de vele optimisten, die in de media te vinden zijn, naar Indonesië verwezen. Het grootste moslimland ter wereld wordt gezien als het bewijs dat democratie, vrijheden en Islam uitstekend met elkaar samen kunnen gaan. Ook premier Rutte is daar van overtuigd. Naar aanleiding van de gebeurtenissen op het Tahrirplein, zei hij dat het bij Egypte ging om een groot land met een hele grote islamitische bevolking. Rutte stelde dat er twee goede voorbeelden in de wereld zijn te vinden van dergelijke landen met een democratische signatuur: Turkije en Indonesië.
Verschillende media, van the New York Times tot Al Jazeera, wezen in de richting van Turkije, met zijn seculiere en neo-liberale regime, als rolmodel van het nieuwe Midden-Oosten. De Turkse eerste minister Erdogan liet duidelijk zijn steun horen voor de demonstranten in Egypte en Tunesië, net zoals hij zich vorig jaar zeer populair maakte door van leer te trekken na de slachtpartij van het Israëlische leger op de Flotilla. "Deze operatie", aldus Erdogan, "gaat lijnrecht in tegen het internationaal recht en is een daad van onmenselijke staatsterreur."

Doel: Deze bijeenkomst is een eerste van drie symposia. Het tweede zal gaan over Islam en Gender en het tweede over Islam en Economie. Wij beogen hiermee de heersende vooroordelen over de Islam te bestrijden. DCMO reageert hiermee op de heersende anti-Islam klimaat in Nederland en Europa. Geen reactief, maar proactief beleid.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

Bijlage:
* 2011-10-21 dam agenda defpdf
* tor uitnodigingpdf




Razende Robot Reporter