Gemeente Roerdalen


Centrum voor Jeugd en Gezin Roerdalen van start

Opvoeden is leuk, maar niet altijd even gemakkelijk. Datzelfde geldt voor opgroeien. In Roerdalen kunnen ouders en jongeren voortaan met al hun vragen hierover terecht bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Dit kan via de website www.onscjg.nl. Daarnaast kan er voor vragen gebeld worden naar 088-4388300 of gemaild naar info@onscjg.nl. Roerdalen krijgt geen fysieke locatie met een open inloop. Afspraken kunnen op diverse locaties plaatsvinden, ook bij ouders of jongeren thuis. In het voorjaar 2012 vindt de officiële opening plaats. Dan start ook een uitgebreide communicatiecampagne voor ouders en jongeren.

De gemeente Roerdalen werkt voor het CJG samen met de gemeente Echt-Susteren en de gemeente Roermond. Het CJG is een laagdrempelige ontmoetingsplaats waar iedereen welkom is. Een plek waar ouders, kinderen en jongeren terecht kunnen met vragen over opvoeden en opgroeien. Het CJG is er voor alledaagse twijfels en praktische vragen over onderwerpen als schoolkeuze; voeding; huiswerk; zakgeld en gezondheid. Ouders en jongeren kunnen vrijblijvend vragen stellen, eventueel anoniem.

Verdere ontwikkeling
In het najaar wordt een speciale website voor jongeren ontwikkeld. Dit gebeurt in samenwerking met een klas voor voortgezet onderwijs. In de komende maanden krijgen alle lokale organisaties (bijvoorbeeld huisartsen, scholen en bibliotheken) een brief met daarbij de folders van het CJG. Begin 2012 worden zij vervolgens bezocht door een CJG-consulent om uitleg te geven en vragen te beantwoorden. De rol en positieve uitstraling van deze intermediairs wordt door de drie samenwerkende gemeenten van groot belang geacht. Veel vragen over opvoeden en opgroeien worden nu namelijk aan hen gesteld en het CJG kan helpen om deze vragen goed te beantwoorden.

Zorgadviesteam
Op korte termijn start ook het Zorgadviesteam 0-4 jaar. Dit gebeurt in samenwerking met de Jeugdgezondheidszorg, de peuterspeelzalen en kinderdagverblijven en het Maatschappelijk Werk. In dit team wordt samen met ouders overlegd als er zorgen zijn over de ontwikkeling van het jonge kind. Het overleg wordt voorgezeten door een CJG-consulent.