Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland


Nieuwe richtlijn voor neusmaagsondes

Om neusmaagsondes veilig en goed te plaatsen heeft V&VN de multidisciplinaire richtlijn 'Neusmaagsonde' ontwikkeld. Naast de richtlijn biedt V&VN ook een praktijkkaart voor het inbrengen van de neusmaagsonde bij volwassenen en een praktijkkaart voor het inbrengen bij kinderen, op basis van de richtlijn.

Voorkom foute plaatsing
Verpleegkundigen brengen regelmatig een neusmaagsonde in: een `slangetje' dat via de neus wordt ingebracht tot in de maag. Het gaat om sondes om sondevoeding toe te dienen, voor medicatietoediening of die bedoeld zijn om maagsap af te laten lopen, de zogenaamde hevel. Het inbrengen van een neusmaagsonde kan gepaard gaan met een foute positie waarbij één of beide openingen van de sonde ligt in de luchtwegen, slokdarm of dunne darm. Ook kan de sonde opgekruld in de maag liggen. Een foute plaatsing kan leiden tot aspiratie, longontsteking, pneumothorax, perforatie en voedselintolerantie, afhankelijk van verkeerde plaatsing in de luchtwegen, dunne darm of slokdarm.

De richtlijn richt zich op zaken die direct verband houden met de neusmaagsonde zelf. Het gaat hierbij om het inbrengen, de controle van de positie, het toedienen van medicatie en het voorkomen van verstopping. De richtlijn richt zich niet op (het geven van) sondevoeding.

Autorisatie
De richtlijn moet nog worden geautoriseerd. Dat betekent dat de inhoud van de richtlijn definitief vaststaat. De besturen van de beroepsverenigingen die hebben meegewerkt aan deze richtlijn moeten de richtlijn nog autoriseren ('bestuurlijke goedkeuren'). Wanneer de autorisatiefase afgerond is, wordt in de richtlijn opgenomen door welke verenigingen de richtlijn geautoriseerd is.


---