Raad voor de Rechtspraak


NVvR-voorzitter: 'Groot draakvlak voor huidige strafpraktijk'

's-Gravenhage , 3-11-2011

Hilversum, dinsdag 1 november - Reinier van Zutphen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak, is blij met het recente onderzoek `De burger als rechter'. "Ik vind het een prachtig onderzoek. Het geeft aan dat er niet zozeer voor de politiek draagvlak is, maar dat er voor wat de rechters in Nederland doen draagvlak is. Daar ben ik heel erg verheugd over." Van Zutphen zei dit vanmorgen op Radio 1, in het KRO-programma Goedemorgen Nederland.

Brief staatssecretaris verbaast Van Zutphen

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie. Die schreef gisteren in een brief aan de Tweede Kamer in reactie op het onderzoek: "Onder de Nederlandse bevolking bestaat breed draagvlak voor het kabinetsbeleid over de invoering van minimumstraffen." "Ik heb de brief van de staatssecretaris gezien en die heeft me enorm verbaasd", zei Van Zutphen op de radio. "Hij trekt conclusies over zaken die niet onderzocht zijn. Er is onderzoek gedaan naar delicten als winkeldiefstal, woninginbraak en dat soort vergrijpen. Dat zij nou net niet de vergrijpen in het wetsvoorstel over de verplichte minimumstraffen bij recidive, dat de minister en de staatssecretaris nu aan het voorbereiden zijn."

Rechtspraktijk in lijn met wensen burgers

Volgens de NVvR-voorzitter toont het onderzoek wel aan dat straffen lastig is, en dat er wat hem betreft "dus echt rechters nodig zijn om daar lijn in te brengen". Van Zutphen: "Als ik de conclusies lees dan denk ik: Wat rechters doen is aardig in lijn met wat mensen graag zien dat er gebeurt in de rechtspraak."

Minimumstraffen niet nodig

Van Zutphen, die zelf jarenlang strafrechter is geweest, riep de staatssecretaris op zijn plannen voor invoering van minimumstraffen te laten varen. "In al die zaken die ik onder ogen heb gehad van recidive bij levensdelicten en ernstige geweldsmisdrijven, daar heb ik dat hele minimumverhaal niet bij nodig. Dat zijn situaties waarin rechters helemaal niet twijfelachtig zijn over de op te leggen straf. Als je kijkt naar de manier waarop wij nu straffen, dan komt de mening van burgers behoorlijk overeen met de mening van rechters