Gemeente Leeuwarderadeel


Levering Biogas aan zwembad It Gryn komt steeds dichterbij

03-11-2011 00:00

Maatschap Luuk en Renske de Boer leggen biogasleiding en breiden vergistings-installatie uit voor verwarming zwembad It Gryn.

Deze weken zal de nieuwe biogasleiding met een lengte van ca. 2000 meter aangelegd worden t.b.v het vertransporteren van het biogas van de boerderij van de maatschap naar het sportcomplex. Morgen, 28 oktober zal hiertoe het startschot worden gegeven door de fa. A-Hak uit Heerenveen. De genodigden, bestaande uit vertegenwoordigers van gemeente, leveranciers, sportcomplex, adviesbureau's en de initiatiefnemers zullen in de stal van de familie De Boer koffie en oranjekoek aangeboden krijgen tijdens de presentatie van dit bijzondere project.

Op dit moment is er reeds een bestaande vergister in bedrijf, deze zorgt voor de energievoorziening van het bedrijf en levert de reststroom aan het openbare stroomnet. Deze vergistings-installatie zal worden uitgebreid om voor meer capaciteit van biogas te gaan zorgen. Het biogas ontstaat door co-vergisting van mest van het bedrijf toegevoegd met allerlei restproducten. Door de anaerobe omstandigheden ( zuurstofloze) in de vergister ontaan bacteriën welke zorgen voor de aanmaak van het biogas. Het geproduceerde biogas zal via de nu aan te leggen leiding worden vervoerd naar het sportcomplex, alwaar dit via een Warmte Kracht Koppeling en een warmte wisselaar zal zorgen voor de verwarming van het zwemwater.

De overige energie zal worden gebruikt voor de levering van energie/stroom aan het sportcomplex en aan het openbare stroomnet. Door deze oplossing is de gemeente Leeuwarderadeel aanzienlijk voordeliger uit aan energiegelden en levert men op deze wijze een uitstekende bijdrage aan het milieubewustzijn en beperking van de CO2 uitstoot. Door de realisatie van dit werk is dit het eerste project in Friesland welke op een milieuvriendelijke manier zal zorgen voor de energievoorziening van een sportcomplex.

Voor de aanleg van de leiding heeft men gekozen voor A-Hak Infranet. Dit familiebedrijf uit Tricht heeft reeds meer dan 35 jaar een vestiging in Friesland en is landelijk één van de grootste bedrijven op het gebied van de aanleg van kabels en leidingen in alle soorten en diameters met een wereldwijde omzet van ca. 400 miljoen. In Friesland is dit de eerste biogasleiding die A-Hak aanlegt en het is de bedoeling van het bedrijf om een vooraanstaande rol te gaan spelen in de "groene" leidingen.

Voor meer informatie over ons bedrijf www.a-hak.nl
---