Gemeente Twenterand


Start herstelwerkzaamheden begraafplaats te Vriezenveen

logo provincie overijssel

Op 2 november j.l. is gestart met de herstelwerkzaamheden op de begraafplaats aan de Koningsweg te Vriezenveen. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd in het kader van het project `Historische begraafplaatsen in een cultuurtoeristisch perspectief'.

Wethouder Roel Koster, die het onderhoud van de begraafplaatsen in Twenterand in zijn portefeuille heeft benadrukt het unieke karakter van het project: "De historische begraafplaats in Vriezenveen wordt hiermee op zeer fraaie wijze hersteld en er wordt veel meer aandacht besteed aan de cultuurhistorische waarde van dergelijke begraafplaatsen."

Dit unieke project is een initiatief van Stichting RIBO (RIBO richt zich op scholing, restauratie en innovatie in de bouw in Overijssel), de Terebinth (een onafhankelijke landelijke vereniging die zich inzet voor waardevolle begraafplaatsen en grafmonumenten in Nederland) en het Landschap Overijssel en wordt samen met de gemeenten uitgevoerd. Met dit project worden verschillende historische begraafplaatsen (of delen ervan) in Overijssel hersteld en worden deze in een nieuwe context bij een breder publiek onder de aandacht gebracht.

Toeristisch en educatief
Historische begraafplaatsen zijn zowel cultuurtoeristisch en educatief van grote waarde, maar deze betekenis is voor velen vaak onbekend. Deze aspecten worden in dit project op een innovatieve wijze belicht. Naast toeristische routes worden lesbrieven voor scholen opgesteld. Alle informatie over dit project en de begraafplaatsen worden opgenomen op de site www.rustplaatsen.nl.
Het educatieve komt ook tot uiting in de intentie om bij de herstelwerkzaamheden ook leerlingen natuursteenbewerken, schilderen en smeden in te zetten die de noodzakelijke kennis en ervaring kunnen opdoen.

Financiering
De herstelwerkzaamheden zijn begroot op ruim EUR 50.000. Het project wordt gefinancierd door bijdragen van de Provincie Overijssel, de Europese Unie (Leaderprogramma) en de gemeente Twenterand.

Meer informatie
Voor meer informatie over dit project kunt u contact opnemen met Gemeente Twenterand, Bert de Vries via 0546 - 840 840, b.devries@twenterand.nl of Martin Bellers, Stichting RIBO, 06-55793787 mbellers@ribo.nl.