Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Kwelwaterprobleem Beetsdijkje aangepakt

Publicatiedatum : 2 november 2011

Het Beetsdijkje na afronding van de werkzaamheden van de 1e fase (aanvulling sloot met buitentalud)

Het Beetsdijkje is een waterkering tussen Oosthuizen en Beets en ligt in de gemeente Zeevang. Het hoogheemraadschap heeft deze waterkering in beheer en onderhoud.

Al enige jaren heeft het Beetsdijkje last van kwelwater. Dat water loopt van de Beemster-ringvaart door de dijk de dijksloot in. Gevolg is dat fietsers op het naastgelegen fietspad vaak door hinderlijke plassen moeten rijden.

De aanhoudende droogte in het begin van deze zomer leidde tot een toename van dit kwelwater. Over een lengte van 300 meter signaleerden onze beheerders zwakke plekken. Besloten werd om deze dijk met een noodmaatregel te verbeteren. De dijk is zowel aan de boezemzijde als aan de slootzijde aangevuld met een laag klei. Er was geen acuut gevaar, maar dat zou op termijn kunnen ontstaan, wanneer we niets zouden doen.

Vanaf 7 november aanstaande voeren we gedurende drie weken structurele maatregelen uit. De werkzaamheden zijn feitelijk dezelfde als in juni van dit jaar: opnieuw aanbrengen van vette klei op het talud aan de boezemzijde. Bovendien brengen we een kleikist aan ter plaatse van de kruin. Hiertoe wordt over een lengte van 300 meter een sleuf van ongeveer 2 meter diep uitgegraven, waarna deze gevuld wordt met vette klei. Het fietspad zal in deze periode afgesloten zijn. Voor fietsers zal een omleidingroute worden ingesteld. De verwachting is dat de stremming eind november wordt opgeheven.