Belgische Federale Overheid


Palestijns lidmaatschap UNESCO

Datum: 31 oktober 2011


1. Vandaag heeft een grote meerderheid van de lidstaten van de UNESCO, waaronder België, ingestemd met de toetreding van Palestina tot de Organisatie van de Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Net zoals 10 andere EU-lidstaten heeft Belgie deze stemhouding aangenomen. Palestina wordt aldus een volwaardig lid van deze organisatie.


2. Dit weerspiegelt het feit dat de Palestijnse Autoriteit aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt op weg naar de vorming van een Staat, mede dankzij de bijdragen van de Europese Unie en van België.


3. De toetreding tot de UNESCO is desondanks slechts een etappe op deze weg. De komende weken beloven cruciaal te worden om het proces van werkelijke onderhandelingen tussen Palestina en Israël op te starten. Voor België is er geen alternatief voor deze onderhandelingen, hoe moeilijk ze ook mogen zijn en ondanks het feit dat de posities van beide partijen ver uit elkaar blijven liggen. Israël en Palestina dienen naast elkaar, in vrede en in veiligheid, te kunnen leven.


4. België hoopt dat in de komende maanden Palestina aantoont dat het een verantwoordelijk en betrouwbaar lid is van de UNESCO. Ten slotte roept België alle Lidstaten op om hun bijdrage te handhaven aan de missie van de UNESCO die door zijn acties bijdraagt tot vredesopbouw, tot opvoeding en tot interculturele dialoog. België herhaalt zijn onvoorwaardelijke steun aan de acties van de UNESCO die in deze richting gaan.