CDA


Gratis VOG voor groepen vrijwilligers
donderdag 3 november 2011

Op verzoek van de CDA-fractie gaat staatssecretaris Teeven van Veiligheid & Justitie de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) gratis maken voor vrijwilligers die zich inzetten voor activiteiten voor kinderen. Tweede Kamerleden Van Toorenburg en Çörüz hadden hierom gevraagd tijdens de begrotingsbehandeling Veiligheid & Justitie deze week in de Tweede Kamer. âWe vinden het als CDA geen goede zaak dat mensen die zich belangeloos willen inzetten voor mooie activiteiten voor kinderen kosten moeten maken om te bewijzen dat ze deugenâ, aldus Van Toorenburg.

Daarnaast hebben Van Toorenburg en Çörüz aandacht gevraagd voor de positie van ouders van ontspoorde kinderen. De CDA-fractie wil dat ouders nog meer betrokken worden in het strafproces van een ontspoord kind. Ouders hebben op dit moment geen structurele plaats in het jeugdstrafrecht. Zo hebben zij geen wettelijk recht om aanwezig te zijn bij het verhoren van hun kind en mogen zij geen stukken inzien. De CDA-fractie heeft tijdens dit debat het kabinet opgeroepen om de positie van ouders van kinderen die met politie in aanraking komen eens grondig te analyseren en te beoordelen.

Naast de betrokkenheid van ouders bij onwenselijk gedrag van hun kind heeft de CDA-fractie ook aandacht gevraagd voor de betrokkenheid van bewoners bij overlast in hun eigen buurt. In Engeland kunnen bewoners hun prioriteiten aangeven bij de politie. Problemen waar men in een bepaalde wijk de meeste last van ondervindt, hebben voor de politie de hoogste prioriteit. De CDA-fractie wil dat de minister bekijkt wat de mogelijkheden hiervoor zijn in Nederland.

Tot slot vroeg de CDA-fractie aandacht voor de administratieve lasten voor politieagenten. Deze zijn tijdrovend en kostbaar maar ontnemen ook de werklust van de agenten. Zo zijn de eisen van het OM te hoog waardoor een agent veel meer werk heeft om een dossier te laten voldoen aan al deze eisen. De staatssecretaris nam dit voorstel van het CDA over.