Kantoorcijfers 2011: een nieuwe benchmark voor MKB-kantoren

Persbericht van Nederlandse Orde van Administratie- en

Belastingdeskundigen
De uitkomsten van deze nieuwe landelijke benchmark voor MKB accountants- en administratiekantoren zijn sinds 1 november 2011 beschikbaar. Het is een samenwerkingsinitiatief van Fiscount en de Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen (NOAB). De benchmark geeft inzicht in in de kantoorexploitatie, beloningsstructuur en tarieven. Aan de benchmark hebben 359 kantoren deelgenomen, goed voor 2.971 medewerkers en een gezamenlijk omzet van meer dan 158 miljoen euro. Zo heeft deze samenwerking geleid tot de meest representatieve landelijke benchmark voor kleine tot middelgrote accountants- en administratiekantoren.

Met deze benchmark wordt voor het eerst een representatief inzicht gegeven in de overeenkomsten en verschillen tussen deze twee 'typen' kantoren die met hetzelfde dienstenpakket hetzelfde MKB bedienen. Dit is slechts één aspect van de benchmark. Het onderzoek geeft inzicht in verschillen tussen kantoren van verschillende grootte en regionale ligging, de gehanteerde tarieven, salarissen, secundaire arbeidsvoorwaarden, kosten en omzet.

Het onderdeel salarissen geeft verrassende resultaten. Verschillende functies worden verschillend beloond naar grootte van een kantoor, maar ook het onderscheid administratiekantoor accountantskantoor en de regio waarin het kantoor gevestigd is, spelen een rol. Over het algemeen geven grotere kantoren een betere beloning dan kleinere. Uitzondering hierop vormen de functies teamleider, junior assistent accountant en junior loonmedewerkers. Opvallend is dat significante verschillen in salarissen tussen accountantskantoren en administratiekantoren alleen te vinden zijn in de top. Vennoten bij accountantskantoren zorgen aanmerkelijk beter voor zichzelf dan vennoten bij administratiekantoren.
De hogere beloning van vennoten bij accountantskantoren vertaalt zich direct in het hun uurtarief. Deze ligt bij accountantskantoren gemiddeld op 137 euro en bij administratiekantoren op 88 euro. Tot slot vermelden we dat het percentage bruto winst op de netto omzet bij accountantskantoren op 17,8% ligt en bij administratiekantoren op 20,31%.

Kantoorcijfers 2011 is een online benchmarktool. Via een inlog kunnen geïnteresseerden vanaf 1 november 2011 de benchmarkgegevens in tekst, tabellen en grafieken raadplegen. Het is mogelijk daarbij te filteren op kantooromvang, regio en soort kantoor. De gegevens zijn uiteraard volstrekt anoniem.
Vanaf 1 november 2011 is de inlog in 'Kantoorcijfers 2011' beschikbaar voor niet-deelnemers. Leden/aangesloten kantoren die niet hebben deelgenomen betalen 112,50 euro voor deze online vergelijkingsmogelijkheid. Overige kantoren kunnen de inlog in 'Kantoorcijfers 2011' bestellen voor 150 euro. Voor deelnemers is de inlog kosteloos.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

Bijlage:
* samenvatting resultaten benchmark kantoorcijfers 2011docx




Razende Robot Reporter