Politie Amsterdam-Amstelland

Verdachte van minstens vijf straatroven gepakt Maandagochtend 1 november werd om half zeven een 19 jarige man van zijn bed gelicht. Hij wordt ervan verdacht minstens vijf middelbare scholieren hun laptop afhandig te hebben gemaakt.

De afgelopen weken zijn leerlingen van een middelbare school op IJburg beroofd van hun laptop terwijl ze op weg waren naar huis. De verdachte was niet alleen actief op IJburg. De straatroven vonden ook plaats in de aangrenzende buurten. "Daarom hebben we gepost op verschillende plekken, en niet alleen rondom de school," zegt rechercheur Umberto Impellizzeri. "Uiteindelijk kregen we de verdachte in beeld, en konden we hem maandagochtend aanhouden." Politie en de directie van de middelbare school troffen na het eerste incident direct maatregelen. "Er werd extra gesurveilleerd, straatcoaches zijn ingezet, en er werd een speciaal onderzoeksteam op de zaak gezet," aldus Tamara de Zoete districtscoördinator jeugd en veelplegers van het korps Amsterdam-Amstelland.

Volgens Nico Moen, de veiligheidscoördinator van de school, heeft de politie snel gereageerd. "De slachtoffers kregen begeleiding, en er werd in het kader van het lopende onderzoek nauw met elkaar samengewerkt. Vanuit school werden de leerlingen opgevangen door hun mentor of coach." De school heeft de laptops verstrekt aan hun leerlingen. "We geven les in de huidige tijd, en daar hoort internet en social media bij." Ouders en leerlingen zijn opgelucht dat er een verdachte is opgepakt. "Ze voelden zich de afgelopen weken gesteund door het optreden van school en politie," zegt Moen. "Natuurlijk was het zeer teleurstellend dat dit gebeurd is, maar de ouders staan achter onze moderne manier van lesgeven waarbij de laptops noodzakelijk zijn." Inmiddels zijn er extra veiligheidsmaatregelen genomen.

Bij de aanhouding werden de laptops niet gevonden. "Alle laptops zijn voorzien van een duidelijke benaming van de school die erin gegraveerd is," zegt Impellizzeri. "De politie roept daarom mensen die een laptop met een schoollogo aantreffen op contact op te nemen via 0900-8844." Het vermoeden is dat ook andere Amsterdamse middelbare scholen in de toekomst de laptops gaan gebruiken. Waakzaamheid is hier bij geboden.