Gemeente Den Haag

Persbericht

Ondertekening convenant Europese School Den Haag

Op woensdag 2 november tekenden minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt, Ingrid van Engelshoven, wethouder van Onderwijs van Den Haag, en Maarten Knoester, bestuurder van de Stichting Het Rijnlands Lyceum, een convenant ten behoeve van de oprichting van de Europese School Den Haag Rijnlands Lyceum, per augustus 2012.

In april 2011 verleende de raad van bestuur van de Europese Scholen in Brussel toestemming aan de Stichting Het Rijnlands Lyceum om Europees basis- en voortgezet onderwijs te gaan verzorgen. Vanaf dat moment kon het Rijnlands aan de slag om de school ook daadwerkelijk vorm te geven.

De Europese School Den Haag wordt opgericht ten behoeve van de kinderen van de ambtenaren van de Europese organisaties in Den Haag: Europol, Eurojust, Europees Octrooibureau en ESA-ESTEC in Noordwijk. Een kenmerk van het Europees onderwijs is het grote belang dat wordt gehecht aan de moedertaal van de leerlingen. In de beginjaren van de school zal het onderwijs worden verzorgd in de talen Nederlands, Engels en Spaans, mogelijk ook Italiaans bij voldoende belangstelling.

In augustus start de school met de eerste drie leerjaren van de basisschool. In 2014 start het voortgezet onderwijs.De aanwezigheid van een Europese School is voor het vestigingsklimaat van de stad Den Haag, als stad van vrede en recht van groot belang.

In het convenant dat gesloten is tussen het ministerie, de gemeente Den Haag en het Rijnlands wordt geregeld dat de nieuwe school juridisch op eenzelfde wijze wordt ingebed in het Nederlandse onderwijsbestel als de overige internationale scholen voor basis- en voortgezet onderwijs in Nederland.
De Stichting Het Rijnlands Lyceum heeft vier Nederlandse scholen voor voortgezet onderwijs en twee scholen voor basisonderwijs in de regio Leiden / Den Haag, waaronder de International School of The Hague.