Rijksgebouwendienst


Rijksgebouwendienst en De Witte vestigen erfpacht op Plein 26

donderdag, 3 november 2011

De Rijksgebouwendienst en de Nieuwe of Littéraire Sociëteit De Witte hebben na drie jaar onderhandelen overeenstemming bereikt over het vestigen van het recht van erfpacht op het pand van Sociëteit De Witte aan Plein 26 in Den Haag.
Impressie ondergrondse verbinding

Impressie ondergrondse verbinding

De zijvleugel van het gebouw van De Witte wordt straks gebruikt voor de uitbreiding van het Koninklijk Kabinet van Schilderijen Mauritshuis en ingericht als museum. Het oppervlak van het gebouw Plein 26 dat De Witte in erfpacht uitgeeft bedraagt 2.788 m2 bruto vloeroppervlak. De overeenkomst gaat om een erfpachttermijn van 60 jaar op grond en opstal. 'Deze bijzondere constructie was het maxiaal haalbare. Koop en huur waren niet aan de orde; De Witte heeft belang bij een permanente inkomensbron', aldus Rgd-onderhandelaar Rutger de Gier.

Ondergrondse verbinding

Het Mauritshuis kampt met ruimtegebrek. Het Masterplan voor de verbouwing voorziet onder meer in een ondergrondse verbinding tussen het Mauritshuis en het er tegenover gelegen gedeelte van het gebouw van De Witte op de hoek van het Plein en de Korte Vijverberg en een complete renovatie van het huidige pand aan de Korte Vijverberg 8. Een aantal schilderijen uit de collectie van het Mauritshuis wordt tijdens de werkzaamheden tentoongesteld in het Gemeentemuseum.

In het gedeelte van Plein 26 waar het Mauritshuis zich vestigt, wordt nu het asbest verwijderd en worden de installaties losgekoppeld van het gedeelte dat in gebruik blijft als sociëteit. De realisatie van het masterplan begint naar verwachting in april 2012. Na oplevering medio 2014 zal het Mauritshuis het gebouw langjarig huren van de Rgd.
* Meer informatie over het Mauritshuis in de gebouwencatalogus vand e Rgd

* Meer informatie op de website van het Mauritshuis
---