kerncentrale Grote tekst

Energiebedrijf Delta twijfelt over bouw peperdure kerncentrale

Donderdag 3 november 2011, 12:23u - Liesbeth van Tongeren
Het Zeeuwse energiebedrijf Delta twijfelt over de bouw van een nieuwe kerncentrale. Een tweede kerncentrale is mogelijk onrendabel. GroenLinks stelt schriftelijke vragen aan minister Verhagen. GroenLinks wil de garantie dat er geen cent publiek geld naar de bouw van een nieuwe kerncentrale gaat. GroenLinks Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren: "Verhagen heeft ons steeds voorgehouden dat een nieuwe kerncentrale nodig is om in de toekomst genoeg betaalbare stroom te houden. Maar als een kerncentrale volgens hem zo goedkoop is, waarom twijfelt Delta daar nu dan aan?"

GroenLinks is tegen de bouw van vieze, dure kerncentrales. We moeten onze energie stoppen in toekomstbestendige technieken, zoals zon en wind. Als deze grijze regering onverhoopt toch meewerkt aan de bouw van een nieuwe kerncentrale, dan mag er in elk geval geen cent publiek geld naartoe. Op aandringen van GroenLinks heeft Verhagen eerder al toegezegd dat de overheid geen belastinggeld in een nieuwe kerncentrale stopt.

Van Tongeren: "Nu Delta twijfelt aan de financiële haalbaarheid wil ik dat hij die garantie herhaalt. We moeten voorkomen dat hij straks een draai maakt om de kerncentrale die hij zo graag wil, koste wat het kost mogelijk te maken. Er is nog nooit ergens ter wereld een kerncentrale gebouwd zonder overheidgeld. Toch heeft Verhagen ons beloofd dat hij ons belastinggeld er niet in stopt. Nu moet hij zijn woord houden."

GroenLinks roept Delta op af te zien van de bouw van een nieuwe kerncentrale. Nu kan het nog zonder dat het geld kost. "Dit is het moment om te kiezen voor een andere route. Dit is het moment om te kiezen voor de schone route", aldus Van Tongeren.

Vragen van het lid Van Tongeren aan de minister van Economie, Landbouw en Innovatie

1. Heeft de minister kennis kunnen nemen van het artikel `Delta twijfelt over Borssele 2'?*

2. Hoe oordeelt de minister over het feit dat eventuele investeringen in een nieuwe kerncentrale mogelijk niet rendabel zijn?
3. Waar komt die plotselinge twijfel bij Delta volgens de minister vandaan? Is het investeringsklimaat voor energieproducenten volgens de minister drastisch veranderd in de afgelopen maand?
4. Kan de minister zijn eerdere toezegging dat er geen publiek geld naar een nieuwe kerncentrale gaat herbevestigen? Kan de minister bevestigen dat er geen cent publiek geld naar een nieuwe kerncentrale gaat? Ook niet als zou blijken dat de bouw van een kerncentrale zonder publiek geld onhaalbaar is?
5. Heeft de regering gesprekken gevoerd met Delta over de financiering van een tweede kerncentrale? Zo ja, wat is daarin precies besproken met Delta? Heeft de regering ook met andere energiebedrijven gesproken over de financiering van een tweede kerncentrale? Zo ja, wat is met die bedrijven afgesproken? Is de minister bereid de gespreksverslagen en correspondentie tussen de regering en energiebedrijven over kernenergie, indien nodig vertrouwelijk, met de Kamer te delen?

6. Kan de minister inzicht geven in de financieringsconstructie voor een tweede kerncentrale?

7. Hoe staat het op dit moment met de gesprekken tussen Delta, RWE en EDF?

8. Gaat de regering de EUR42,5 miljoen die in de begroting is opgenomen voor het vergunningverleningtraject schrappen nu onduidelijk is of er daadwerkelijk een vergunningaanvraag komt? Is het vooroverleg met Delta en de Energie Resources Holding, waar de minister het in brief 32645-29 over heeft, inmiddels van start gegaan? Is de minister bereid alle correspondentie en gespreksverslagen van dit vooroverleg, indien nodig vertrouwelijk, met de Kamer te delen?

9. Hoe kijkt de minister er tegen aan dat steeds meer landen (bijvoorbeeld Duitsland, Italië en België) en bedrijven (bijvoorbeeld Siemens) stoppen met kernenergie? Is het economisch gezien wel aantrekkelijk als Nederland blijft spookrijden op de internationale energiemarkt?

10. Is de minister bereid deze vragen voor het Wetgevingsoverleg Energie op 21 november 2011 te beantwoorden?


*Het Financieele Dagblad, 31 oktober 2011