Universiteit van Tilburg


Persbericht 3 november 2011

Meer aandacht voor psychologisch profiel hartpatiënt met implanteerbaar elektronisch systeem

Door de vergrijzing en verbeterde behandeling van hartpatiënten neemt het aantal mensen met hartfalen en met een cardiovasculair implanteerbaar elektronisch systeem snel toe. Het leven met zo'n systeem wordt door iedere patiënt anders beleefd. Deze individuele verschillen blijken vooral samen te hangen met het psychologisch profiel van de patiënt en is dus niet direct af te leiden uit het medisch dossier. Promovenda Henneke Versteeg raadt cardiologen daarom aan om patiënten vragenlijsten te laten invullen om een beter inzicht te krijgen in hun fysieke en mentale welbevinden en om met name alert te zijn op patiënten die veel zorgen en stress ervaren rondom de implantatie.

Op dit moment leven meer dan 800.000 hartpatiënten in Europa met een cardiovasculair implanteerbaar elektronisch systeem, zoals een implanteerbare cardioverter defibrillator (ICD) of een biventriculaire pacemaker (CRT systeem). Uit eerder onderzoek is gebleken dat ongeveer
1 op de 4 patiënten na de implantatie angstige en depressieve gevoelens en/of een verminderde kwaliteit van leven rapporteert.

De resultaten van Versteegs onderzoek toonden aan dat dit niet per definitie de patiënten zijn die ernstiger ziek zijn en/of meer behandelingscomplicaties hebben doorgemaakt. Het psychologisch profiel van de patiënt speelt een minstens zo belangrijke rol. Vooral patiënten die veel angst en zorgen ervaren voorafgaand aan de implantatie en patiënten met een zogenaamde `distressed' (Type D) persoonlijkheid rapporteerden meer angst, depressie, posttraumatische stress of een slechte gezondheidstoestand in de eerste maanden na implantatie. Het subjectieve welzijn van ICD/CRT patiënten is dus niet direct af te leiden uit de gegevens in het medische dossier. Versteeg komt tot die conclusie op basis van literatuuronderzoek en klinisch observationeel onderzoek in verschillende nationale en internationale ziekenhuizen.

Ze beveelt cardiologen aan om vragenlijsten die het subjectieve welzijn van de patiënt meten op te nemen in de cardiologische praktijk en alert te zijn op patiënten met een psychologische kwetsbaarheid voor het ervaren van stress. Door het perspectief van de patiënt mee te nemen in onderzoek en de klinische praktijk, kunnen zorgverleners hun patiënten goed onderbouwde en reële informatie geven over wat ze kunnen verwachten van het leven met een ICD of CRT systeem.

Conferentie
De promotie vindt plaats na een tweedaagse conferentie over het perspectief van de patiënt op cardiovasculaire implanteerbare systemen die op 3 november begint in Hilvarenbeek:
http://www.tilburguniversity.edu/research/institutes-and-research-group s/corps/device2011/

Henneke Versteeg (geboren 06-09-1984 te Alkmaar) studeerde Neuropsychologie aan de universiteit van Maastricht. Ze is werkzaam als postdoc-onderzoeker bij het Center of Research on Psychology in Somatic diseases (CoRPS) aan de Tilburg University.