VU medisch centrum

Verloskunde start medium care: Zieke pasgeborene blijft bij moeder


2 november 2011

Op 3 oktober startte 8B, de verloskunde en gynaecologie afdeling, met een medium care voor zieke pasgeboren baby's. Daarvoor lagen deze baby's op de afdeling neonatologie gescheiden van hun moeder. Op de medium care is ruimte voor drie zieke zuigelingen én hun moeders.

Foto: Mark van den Brink Een ziek pasgeboren kind hoeft niet meer gescheiden te worden van de moeder "De meeste zieke pasgeboren kinderen hebben geen IC indicatie, en tot voor kort namen deze kinderen wel een IC bed in beslag, vertelt gespecialiseerd senior verpleegkundige Annemarie Valens. Zij is mede betrokken geweest bij het opzetten van de medium care. Er waren nog meer redenen om een eigen medium care in te richten. "Het feit dat moeder en kind na de geboorte gescheiden werden, kwam de moeder-kindrelatie natuurlijk niet ten goede. En als er geen plaats was op de ic/neonatologie kon het voorkomen dat moeder en kind overgeplaatst werden naar een ander ziekenhuis. Of zelfs dat de moeder bij ons bleef en dat het kindje elders werd ondergebracht."

Fototherapie
Valens licht toe welke kinderen in aanmerking komen voor medium care. "Op ic/neonatologie liggen pasgeborenen vanaf 24 weken, bij medium care liggen kinderen vanaf 36 weken. Het gaat onder andere om kinderen die antibioticum nodig hebben, of die een lage bloedsuikerwaarde of temperatuurswisselingen hebben. Ook passen we fototherapie toe bij kinderen waarbij in het lichaam teveel rode bloedcellen worden afgebroken. Dit is een behandeling waarbij kinderen onder een speciale lamp worden gelegd die dit moet voorkomen."
Op de medium care is plaats voor drie moeders en drie kinderen, die daar maximaal acht dagen kunnen verblijven. "Er zullen nooit meer dan twee kinderen en hun moeders op één kamer liggen."

Rouleren
Alle verpleegkundigen van 8B en 8C (de afdeling verloskunde/verloskamers) zijn twee dagen naar de Amstel Academie geweest om zich te laten bijscholen. "Behalve de mensen die nog maar net in dienst zijn, zullen alle verpleegkundigen worden ingeroosterd op de medium care." De samenwerking met neonatologie en met de kinderartsen verloopt goed. "Iedereen ziet de meerwaarde van de medium care. En omdat we allemaal op dezelfde etage zitten is het gemakkelijk om snel even in te springen als dat nodig is."
Het is de bedoeling dat de medium care zal gaan rouleren tussen 8 B en 8C. "En als alles goed gaat, zal in de toekomst op beide afdelingen een medium care zijn."

Fotobijschrift: Een ziek pasgeboren kind hoeft niet meer gescheiden te worden van de moeder

Pauline Diemel
bron: Tracer