Waterschap Aa en Maas


Geslaagde velddag informeert agrariërs over peilgestuurde drainage

Waterschap Aa en Maas organiseerde op donderdag 27 oktober samen met de lokale ZLTO een velddag rondom de verdrogingsbestrijding in de Groote Peel. De bijeenkomst vond plaats op het erf van de familie Geboers in Asten-Heusden, één van de twee agrariërs die deelnemen aan de bijbehorende pilot. Zo'n 50 belangstellenden woonden de velddag bij.

In het kader van de verdrogingsbestrijding is het waterschap begin dit jaar gestart met een pilot `peilopzet in combinatie met peilgestuurde drainage'. Doel van deze pilot is de verdroging van het bijzondere natuurgebied De Groote Peel aan te pakken. De Groote Peel vormt samen met De Deurnsche Peel en De Bult het unieke natuurgebied De Peelvenen. Door de aanpak van verdroging kan daar het nog aanwezige hoogveen herstellen. Dat gebeurt onder andere door verhoging van de waterpeilen.

Om te zorgen dat deze hogere peilen niet leiden tot schade op landbouwpercelen is er, bij wijze van proef, op twee percelen peilgestuurde drainage aangelegd. Daarmee kunnen de agrariërs de waterhuishouding op hun perceel zelf beter sturen en verbeteren. De agrariër wordt wordt dan ook medeverantwoordelijk voor het peilbeheer. Deze pilot is hierdoor goed voor zowel landbouw als natuur.

groep in het veld Tijdens de velddag kregen geïnteresseerden de mogelijkheid nader kennis te maken met de pilot en de voordelen. De opkomst was boven verwachting. Na een gezamelijke lunch leidde DB-lid Peter van Dijk het programma in. In zijn eerste publieke optreden als bestuurder bij het waterschap benadrukte hij de kansen voor de agrariër én de natuur. Een korte introductiefilm werd gevolgd door een drietal interessante sprekers. Ad van Iersel, bedenker van `het pijpje van Van Iersel', gaf uitleg over de werking van het watersysteem en drainage in Nederland. Meer in het bijzonder verklaarde hij de werking van peilgestuurde drainage.

Abco de Buck, verbonden aan Wageningen UR, ging verder in op de beloftes en feiten van de peilgestuurde drainage. Daarbij belichtte hij de toepassingen en resultaten in het buitenland en het perspectief in Nederland. Hij concludeerde dat, hoewel het gaat om ingewikkeld, duur en langjarig onderzoek, de resultaten in het buitenland gunstig zijn. Nederland loopt achter, maar binnenkort zullen ook hier de resultaten van lopend onderzoek bekend. Jack de Wilt, hydroloog bij het waterschap, ging als derde spreker verder in op de eerste resultaten van de pilot in de Groote Peel. Na een uitleg over het meetnet en de aandachtspunten presenteerde hij zijn eerste verwachtingsvolle conclusies.

Na de drie sprekers volgde een rondgang over het erf van de heer Geboers. In het veld zagen deelnemers hoe de stuw, de put en de opzetstukken hun werk doen. Uit de verhalen bleek duidelijk dat de deelnemende agrariers profiteren doordat ze meer grip krijgen op het waterpeil van hun eigen percelen. De kwaliteit van het oppervlaktewater verbetert en het water is langer beschikbaar voor landbouwgewassen. De eerste ervaringen zijn zeer positief, zo hoorden ook de deelnemers aan de geslaagde velddag.