Frankelandgroep wint Jenneke van Veen-Verbeterprijs 2011 ouderenzorg

Persbericht van ActiZ

Een project rond complexe wondzorg van de Frankelandgroep in Schiedam is gekozen als beste kwaliteitsverbetering in de langdurige zorg. Een dossier met wondfoto's staat centraal bij de overdracht en bij instructies door de praktijkverpleegkundige. Zo wist men een amputatie te voorkomen.

Juryvoorzitter Jenneke van Veen, oud-hoofdinspecteur Verpleging en chronische zorg van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ): 'Het was erg lastig uit de drie genomineerden een winnaar te kiezen. Alle drie verbeteren ze op heel verschillende wijzen het leven van de cliënt. Frankeland scoorde het beste op alle criteria. Complexe wondzorg is door onderlinge afspraken en toegankelijke instructies een breed gedragen verantwoordelijkheid binnen de hele organisatie. Verzorgenden voelen zich hierdoor bekwaam om complexe wonden goed te verzorgen. Bij één bewoner kon men zo zelfs een amputatie voorkomen. Hij gaat nu weer met zijn rollator op stap. Een indrukwekkend resultaat.'

Stimuleren van kwaliteit
ActiZ, VGN, LOC Zeggenschap in Zorg en Platform VG zijn de initiatiefnemers van de Jenneke van Veen-Verbeterprijs. Met deze jaarlijkse prijs willen zij kwaliteitsverbetering in de langdurige zorg stimuleren en belonen, en de successen ervan onder de aandacht brengen. De jury liet zwaar meewegen in hoeverre cliënten de gerealiseerde kwaliteitverbetering concreet ervaren. Een tweede belangrijk aspect bij de beoordeling: anderen kunnen de verbetering overnemen in hun zorg zowel intramuraal als bij zorg thuis.
In december wordt de prijs op locatie uitgereikt. Naast de winnaar waren genomineerd: Zorgspectrum het Zand , locatie Zandhove in Zwolle met ligconcerten voor diepdemente bewoners en Verpleeghuis Talma Hof van Zorggroep Oude en Nieuwe Land in Emmeloord met 'FlavourFUN', een simpele methode voor smaakbeleving bij cliënten met sondevoeding.

Samen zorg verbeteren
Voor de Jenneke van Veen-Verbeterprijs 2011 werden zorgorganisaties, professionals en cliëntenraden uitgenodigd hun verbeterprojecten in te zenden. De jury heeft 43 aanmeldingen beoordeeld en drie projecten genomineerd. Na werkbezoeken aan alle drie werd de winnaar gekozen. Binnenkort verschijnt een publicatie met alle inzendingen. Hierdoor kunnen zorgverleners en organisaties van elkaar leren, geïnspireerd raken en goede initiatieven overnemen. De inzendingen laten zien dat kwaliteitsverbeteringen in het leven en de zorg voor cliënten op allerlei manieren kunnen ontstaan. Het is volgens de jury van belang dat deze verbeteringen worden gezien en met elkaar worden gedeeld. De Jenneke van Veen-Verbeterprijs draagt hieraan bij.

De jury in 2011
Dit jaar bestond de jury uit Jenneke van Veen (voorzitter), Joke de Vries (hoofdinspecteur Verpleging en langdurige zorg), Pieter Vos (voorzitter Stuurgroep Verantwoorde zorg VVT), Martin Boekholdt (voorzitter stuurgroep Kwaliteit VG) en Kitty Steltenpool-Visser (voorzitter centrale cliëntenraad De Omring).
Jenneke van Veen ontving bij haar afscheid van de IGZ in 2010, als blijk van waardering voor haar inzet voor de kwaliteitsverbetering van de zorg, als eerste de Jenneke van Veen-Verbeterprijs. In 2012 is de prijs bedoeld voor een instelling in de gehandicaptenzorg.

*


Noot voor redacties


ActiZ

Noot voor de red actie,

Razende Robot Reporter