Nederlandse Vereniging van Banken

Cijfers kredietverlening tonen lichte groei

De kredietverlening van banken aan het bedrijfsleven blijft nog steeds op peil maar staat onder druk door stapeling van regels ten aanzien van banken. Uit concrete cijfers van De Nederlandsche Bank over daadwerkelijke kredietverlening blijkt een lichte groei. De banken bevestigen dit beeld en benadrukken dat deze groei ook geldt voor het MKB-segment.

Het CBS-bericht van deze week dat ondernemers aangeven dat zij zich moeilijker kunnen financieren, is daarentegen gebaseerd op een enquête onder ondernemers. De statistiek van DNB is helaas nog niet uitgesplitst naar MKB. De Nederlandse Vereniging van Banken ziet graag dat dit zo snel mogelijk gebeurt. Dit is in lijn met de aanbevelingen van de Taskforce Kredietverlening (met daarin overheid, banken en MKB Nederland) in december vorig jaar. De Nederlandse Vereniging van Banken is hierover momenteel in overleg met de overheid.

De NVB waarschuwt opnieuw tegen de opeenstapeling van maatregelen ten aanzien van banken, zoals de voorgenomen bankbelasting. Hierdoor neemt de ruimte voor kredietverlening af, wat slecht is voor de economie en de gewenste groei tegengaat. Ook MKB-Nederland heeft zich om die reden tegen de bankbelasting uitgesproken.