Gemeente Valkenswaard


Brandveiligheid staat hoog in het vaandel

Gebouwen in de gemeente Valkenswaard dienen te voldoen aan de brandveiligheidseisen die door de wet gesteld worden. Naleving van deze eisen draagt namelijk bij aan het verbeteren van de (brand)veiligheidssituatie in het gebouw. Daarbij kan gedacht worden aan adequate brandmelding, alarmering van gebruikers en passende ontvluchtingmogelijkheden.

De exploitant van een gebouw heeft hierbij een belangrijke verantwoordelijkheid, maar ook de gebruikers van een gebouw doen er goed aan zich bij het bezoek van een gebouw bewust te zijn - en zich op de hoogte te stellen - van de brandveiligheidsvoorzieningen zoals de ontvluchtingmogelijkheden waarover een gebouw beschikt. De gemeente heeft een belangrijke rol als het gaat om het toezien op naleving van de brandveiligheidsvoorschriften.

Brandveiligheidscontroles

Landelijk is er sinds enige jaren een beweging waarbij voor steeds minder activiteiten een vergunning hoeft te worden aangevraagd. De insteek hierbij is dat de diegene die een activiteit ontplooit zich zelf op de hoogte stelt van de regels waaraan moet worden voldaan. De overheidsrol verschuift hierbij meer naar het controleren op naleving van wet- en regelgeving.

Het gemeentebestuur van de gemeente Valkenswaard heeft, gezien het belang van een brandveilige situatie in de gebouwen, financiële middelen beschikbaar gesteld voor het uitvoeren van brandveiligheidscontroles. Deze controles zijn recent gestart en hebben als doel het vergroten van het inzicht in de brandveiligheidssituatie van het gebouw bij de exploitant (bewustzijn) en het, daar waar nodig, in overeenstemming brengen met de brandveiligheidssituatie overeenkomstig de geldende voorschriften.

Informatie

De brandweer van de gemeente Valkenswaard staat exploitanten graag te woord wanneer nadere informatie over brandveiligheid gewenst is. Dit geldt natuurlijk ook voor burgers die informatie wensen over het aanbrengen van brandveiligheidverbeteringen in hun woning, zoals bijvoorbeeld het plaatsen van rookmelders of het opstellen van een vluchtplan. Voor meer informatie kunt u terecht bij de medewerkers preventie van brandweer Valkenswaard, telefoonnummer 040-2083444.


* De Hofnar 15, 5554 DA Valkenswaard, T 040-2083444