Gemeente Soest

Maatregelen tegen sluipverkeer Van Weedestraat

3 november 2011

Overlast in de woonwijk

De werkzaamheden aan het kruispunt Stadhouderslaan-Van Weedestraat verlopen zeer voorspoedig en volgens planning. Als het weer meezit, dan is de kruising eind november weer toegankelijk voor al het verkeer.

Maar sinds de werkzaamheden zijn begonnen, hebben bewoners van de wijk Soestdijk-'t Hart te maken met een aanzienlijke hoeveelheid sluipverkeer. Daarom heeft de gemeente samen met de politie enkele aanvullende maatregelen genomen voor een veilige verkeersafwikkeling.

Sluipverkeer door de wijk

De officiële omleidingsroute gaat niet door de woonwijk maar over de hoofdwegen (Dalweg, Koningsweg en N234). Helaas `sluipt' een deel van het lokaal bekende verkeer door de wijk Soestdijk-'t Hart in plaats van dat de omleiding wordt gebruikt. Deze sluiproutes zijn tijdelijk en nauwelijks te voorkomen, maar de gemeente is zich er terdege van bewust dat dit veel hinder geeft voor de bewoners van de wijk.

Meer verkeer

Er zijn metingen gedaan om te registreren hoeveel verkeer er nu door de straten rijdt en dat is in sommige gevallen schrikbarend hoog. De wegen afsluiten is geen optie omdat bewoners daar ook veel last van hebben. De hoeveelheid verkeer terugdringen is daardoor erg moeilijk.

Asociaal weggedrag

Een bijkomend probleem is dat een deel van het sluipverkeer ook nog eens te hard door de wijk rijdt en sommige automobilisten werkelijk asociaal weggedrag vertonen. Sinds de afsluiting controleert de politie actief en wordt asociaal weggedrag beboet.

Maatregelen

Om de snelheid te remmen heeft de gemeente in verschillende straten tijdelijke drempels neergelegd. Projectwethouder Kemmerling realiseert zich maar al te goed dat de werkzaamheden voor overlast zorgen. "Om het winkelgebied op te kunnen knappen voor de winkeliers én de inwoners van Soest, zijn nu ingrijpende werkzaamheden noodzakelijk.

Daar heeft het verkeer en de omgeving behoorlijk last van. We proberen de werkzaamheden zo snel mogelijk uit te voeren om de overlast te beperken en hebben een omleidingsroute over de hoofdwegen aangegeven die een groot aantal auto's kan verwerken. Als je lokaal bekend bent, lijkt het makkelijk om even door de wijk te rijden in plaats van de route te volgen. Maar wijkbewoners hebben hier last van. Ze begrijpen best dat er nu meer verkeer door de straat rijdt. Het lijkt dan ook niet meer dan logisch dat automobilisten ook begrijpen dat dit voor omwonden geen pretje is en zij dus even omrijden in plaats van door de woonwijk te `sluipen'.

Voor het verkeer dat toch door de wijk rijdt, proberen wij de snelheid te remmen met extra drempels. En de politie controleert erop dat automobilisten zich netjes gedragen. We kunnen de overlast helaas niet voorkomen maar proberen dit wel zoveel mogelijk te beperken."

De gemeente doet nogmaals een dringend beroep op de automobilisten om de officiële omleidingsroute te gebruiken en zo de verkeersdruk in de omliggende wijk te beperken.