Scouting verheugd met gratis verstrekking Verklaring Omtrent Gedrag

Persbericht van Scouting Nederland

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven wil de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) gratis verstrekken voor vrijwilligers bij Scouting, jeugdkampen en sportclubs. Scouting Nederland is erg blij met deze toezegging en ziet het als een belangrijke erkenning voor het vrijwilligerswerk. De grootste jeugd- en jongerenorganisatie van Nederland heeft een aantal jaar voor dit plan gestreden en is blij dat hiermee de overheid een belangrijke drempel rond de aanvraag van VOG's wegneemt.

Veiligheid van kinderen is voor Scouting Nederland het hoogste goed. De Verklaring Omtrent Gedrag, waarmee potentiële vrijwilligers gescreend worden, is een van de hulpmiddelen om deze veiligheid te garanderen. Scouting is één van de eerste vrijwilligersorganisaties die de VOG-aanvraag voor vrijwilligers verplicht stelde als onderdeel van een breder pakket van maatregelen om een veilige omgeving voor kinderen te realiseren. Belangrijke knelpunten rond de aanvraag van VOG's bleven tot nu toe de prijs en de aanvraagprocedure. Voor veel organisaties waren dit ook redenen nog niet tot een verplichte aanvraag over te gaan. Nu de staatssecretaris heeft besloten de aanvraag kosteloos te maken, kunnen vrijwilligersorganisaties zich niet meer achter het kostenaspect verschuilen, waardoor een verplichtstelling van de verklaring eenvoudiger is.

Pilot
De toezegging van de staatssecretaris vormt, samen met het eerdere besluit om de aanvraag van een VOG elektronisch mogelijk te maken per 1 januari 2012, een belangrijke stap. Een elektronische aanvraag bespaart vrijwilligers de gang naar het gemeentehuis. Scouting heeft meegedaan in een pilot-project rondom de elektronische aanvraag van de VOG. Samen met andere organisaties heeft Scouting er altijd voor gepleit dat, naast de eigen organisatie, ook de overheid een verantwoordelijkheid heeft om de drempel voor vrijwilligers weg te nemen. Hierdoor kunnen Scoutingvrijwilligers zich bezighouden met de activiteiten waar ze goed in zijn, het organiseren van uitdagende outdoor-activiteiten voor kinderen en jongeren.

In Veilige Handen
In samenwerking met de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV), Movisie en NOC/NSF is Scouting al jaren bezig met het project 'In Veilige Handen'. Het doel van 'In Veilige Handen' is het voorkomen van seksueel misbruik van kinderen binnen vrijwilligersorganisaties. Binnen het project zijn een groot aantal hulpmiddelen ontwikkeld om zowel om een veilige omgeving te creëren en maatregelen te nemen als het fout mocht gaan. Een VOG vormt, naast bijvoorbeeld gedragsregels, een meldprotocol en training, een belangrijke hulpmiddel.

Links:
http://www.scouting.nl



Razende Robot Reporter