Gemeente Zoetermeer

College wil aan de slag met ambities voor bruisende binnenstad

Van verkeerslus naar een gezellig ingericht Wegstapelplein. En dat plein als voetganger eenvoudig kunnen vinden door betere bewegwijzering. Dit zijn twee van de 43 projecten en activiteiten uit het uitvoeringsprogramma Visie Binnenstad dat het college van burgemeester en wethouders dinsdag 1 november 2011 heeft vastgesteld. Doel van dit uitvoeringsprogramma is met de ambities uit de Visie Binnenstad 2030 aan de slag te gaan en daadwerkelijk tot resultaten te komen. Het gaat hierbij om bestaande en nieuwe projecten, die de gemeente samen met andere initiatiefnemers of zelfstandig oppakt. Het uitvoeringsprogramma wordt gelijktijdig met de Visie binnenstad aangeboden aan de gemeenteraad, waarna de gemeenteraad zich hierover zal uitspreken.

Het college ziet het uitvoeringsprogramma als belangrijk instrument om samenhang aan te brengen tussen de verschillende ontwikkelingen die in de binnenstad plaatsvinden en goed in te spelen op ontwikkelingskansen van de gemeente en haar partners. Zodat ze samen blijven investeren in de Zoetermeerse binnenstad. Deze partners zijn daarom ook betrokken bij het opstellen van de visie binnenstad en het uitvoeringsprogramma. De gemeente wil het uitvoeringsprogramma jaarlijks herijken om in te kunnen spelen op de actualiteit: omstandigheden kunnen veranderen, sommige projecten en activiteiten vinden geen doorgang en nieuwe projecten en activiteiten dienen zich aan.

Nieuwe en bestaande projecten
Naast bestaande projecten zoals de Culturele As, Park Palenstein en Verkeersplan Dorp bevat het uitvoeringsprogramma ook nieuwe projecten, zoals het Wegstapelplein herinrichten tot een gezellig plein en bewegwijzering voor voetgangers in de binnenstad. Ook onderzoekt de gemeente hoe het fietsparkeren in de Dorpsstraat kan verbeteren en hoe de Dorpsstraat voor autoverkeer beter vindbaar wordt bijvoorbeeld met parkeerbewegwijzering. Verder voert de gemeente gesprekken met partners over het realiseren van een groene gevel bij de Albert Heijngarage, Het omzetten van leegstaande kantoren in winkels boven de winkels aan de promenade en de mogelijkheid van een openbaar toilet in het Stadshart. Een deel van de projecten in het uitvoeringsprogramma is naar voren gekomen uit het eerder gehouden participatietraject 'druk jouw stempel op de binnenstad' en uit gesprekken met de stakeholders.

Visie binnenstad
De binnenstad van Zoetermeer is op te delen in vier gebieden met een eigen karakter: Woonhart, Stadshart, Dobbegebied en de Dorpsstraat. Een zeer gevarieerd gebied, dat veel te bieden heeft, maar nog verder verbeterd kan worden. Daarom zijn er vijf ambities opgesteld die de sterke punten versterken, de zwakke punten verbeteren en inspelen op de kansen die er zijn voor de binnenstad. Daar draait het om in de Visie Binnenstad. Deze visie schetst het toekomstbeeld van het centrum van Zoetermeer en hoe dat zich kan gaan ontwikkelen tot een bruisende binnenstad. De visie is na een uitgebreid participatietraject tot stand gekomen.

Naar meer informatie over de Visie binnenstad