Reumafonds

Brief bezuinigingen reumazorg naar Tweede Kamer

3 november 2011
In een brief aan de Tweede Kamer hebben het Reumafonds, de Reumapatiëntenvereniging en de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie hun zorgen geuit over de voorgenomen bezuinigingen in de gezondheidszorg. Deze zullen reumapatiënten naar verwachting hard treffen.

Brief bezuinigingen reumazorg Tweede Kamer De drie belangenorganisaties maken zich zeer grote zorgen over de stapeling van maatregelen. Die noemen zij buitensporig. Zo wordt fysiotherapie helemaal uit het basispakket gehaald en worden maagzuurremmers nog maar gedeeltelijk vergoed. Ook worden TNF-alfaremmers worden vanaf 2012 overgeheveld naar het budget van de ziekenhuizen.

Biologicals
De beschikbaarheid van biologicals voor behandelingen kan door die maatregelen onzekerder worden. Ook worden er hogere eigen bijdragen gevraagd en lagere compensaties voor chronisch zieken gegeven. Tenslotte worden Wajongers en mensen met een Persoonsgebonden Budget (PGB) getroffen.

Oproep
De drie organisaties vinden dat het reumapatiënten, samen met vele andere chronisch zieken, moeilijk wordt gemaakt om volwaardig deel te nemen aan de maatschappij. Ze roepen de leden van de Vaste Kamercommissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) op de gevolgen van de verstrekkende maatregelen van het kabinet te blijven monitoren.